Kanker in mond en keel: een weinig bekend risico van zogenaamd sociaal drinken en roken

Klinische praktijk
G.J. Gerritsen
I. van der Waal
G.B. Snow
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1987;131:1025-7

Dames en Heren,

De stijging van het aantal ziekenhuisopnamen wegens ziekteverschijnselen veroorzaakt door excessief alcoholgebruik al dan niet gecombineerd met overmatig roken, vooral bij jonge mensen, is een onrustbarende ontwikkeling.1 In de medische literatuur en in de lekenpers wordt veel aandacht besteed aan door alcohol veroorzaakte stoornissen, zoals hypertensie en aritmie,23 gastro-intestinale afwijkingen (levercirrose en pancreatitis), psychosen (Korsakow) en stoornissen door een combinatie van alcohol en medicamenten.4 Ook wordt veel aandacht besteed aan de veel voorkomende schadelijke gevolgen van overmatig roken, zoals cardiovasculaire stoornissen en longkanker.

In deze klinische les zal een in de Nederlandse literatuur weinig genoemde ziekte besproken worden, waaraan overmatig alcoholgebruik en roken belangrijk bijdragen, namelijk plaveiselcelcarcinoom uitgaande van het slijmvlies van het bovenste gedeelte van de tractus digestivus. De volgende ziektegeschiedenissen zijn hiervan voorbeelden.

Patiënt A, een man van 33 jaar, buschauffeur van beroep, had sinds enkele weken duidelijk pijn rechts achter…

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit, De Boelelaan 1117, 1081 HV Amsterdam.

Afd. Keel-Neus-Oorheelkunde: dr.G.J.Gerritsen en prof.dr.G.B.

Snow, KNO-artsen.

Afd. Mondheelkunde en Kaakchirurgie: prof.dr.I.van der Waal, kaakchirurg.

Contact dr.G.J.Gerritsen

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Maastricht, juni 1987,

De collegae Gerritsen, Van der Waal en Snow stellen in hun klinische les over mond- en keelkanker dat er een verband is met gecombineerde alcohol- en nicotineabusus (1987;1025-7). Het mechanisme hiervan is – behoudens een deficiënte voeding als cofactor – nog niet opgehelderd. Wellicht is het naast voornoemde factor van belang dat alcohol, vooral in sterke concentratie, in mond- en keelholte de beschermende mucuslaag oplost, waarna de carcinogene stoffen gemakkelijker in het slijmvlies penetreren.

B. Bosch