Inwendige herniatie na laparoscopische maagbypass

Casuïstiek
11-06-2012
Arjen Kolk, Irene G. Sportel, Wouter W. te Riele, Eric J. Hazebroek, Bert van Ramshorst en M.J. (René) Wiezer

Achtergrond

Een inwendige herniatie na een laparoscopische roux-en-Y-’gastric bypass’ (LRYGB) is een complicatie waarbij dunne darm hernieert in een door de operatie nieuw gevormd peritoneaal compartiment. Anamnese, lichamelijk onderzoek en laboratoriumonderzoek zijn vaak aspecifiek, waardoor de diagnose makkelijk kan worden gemist.

Casus

Een 46-jarige man, met in de voorgeschiedenis een gastric bypass, kwam naar de Spoedeisende Hulp met koliekpijn in de bovenbuik. De diagnose ‘symptomatische cholelithiasis’ werd gesteld waarna een laparoscopische cholecystectomie volgde. Desondanks persisteerden de buikklachten en pas bij een 3e buikoperatie werd de inwendige herniatie gevonden en opgeheven.

Conclusie

Bij patiënten met pijn in de bovenbuik en een voorgeschiedenis met een laparoscopische roux-en-Y-gastric-bypass moet de inwendige herniatie in de differentiaal diagnose staan. Bij het vermoeden van een inwendige herniatie moet een diagnostische laparoscopie worden verricht waarbij de gehele dunne darm systematisch geïnspecteerd moet worden.