Inspanningsgebonden pijn in het bovenbeen: neurogeen of vasculair?

Klinische praktijk
Mariet Salomé
Rob van de Mortel
Peter Wessels
Marjon van der Meulen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2011;155:A3483
Abstract

Dames en Heren,

De term ‘bilclaudicatio’ wordt gebruikt voor geïsoleerde, inspanningsgebonden heup- of bilpijn van vasculaire origine. In de literatuur wordt daarover weinig geschreven aangezien het een zeldzame aandoening is en het niet meevalt om bij onverklaarde inspanningsgebonden bilpijn een vasculaire origine aan te wijzen met non-invasief duplexonderzoek; vaak is de uitslag daarvan namelijk niet afwijkend.1,2 Het duurt soms lang voor de juiste diagnose wordt gesteld. De klachten kunnen lijken op de symptomen van aandoeningen van lumboradiculaire origine.

In deze les beschrijven we de ziektegeschiedenissen van 3 patiënten met inspanningsgebonden heup- en/of bilpijn bij wie in eerste instantie werd gedacht aan een lumboradiculaire aandoening, maar die uiteindelijk een arteriële oorzaak van de klachten bleken te hebben.

Patiënt A is een 67-jarige vrouw, die zich op de polikliniek Neurologie meldt in verband met sinds 3 jaar bestaande pijnklachten in beide boven- als onderbenen bij inspanning. Het pijnlijke en vermoeide gevoel…

Auteursinformatie

St. Antonius Ziekenhuis, Nieuwegein.

Afd. Neurologie: drs. M.E. Salomé, anios neurologie (thans: aios Neurologie, St. Elisabeth Ziekenhuis, Tilburg); dr. M.F.G. van der Meulen en dr. P.H. Wessels, neurologen.

Afd. Vaatchirurgie: drs. R. van de Mortel, algemeen chirurg.

Contact drs. M.E. Salomé (m.salome@elisabeth.nl)

Verantwoording

Belangenconflict: geen gemeld. Financiële ondersteuning: geen gemeld.
Aanvaard op 7 juli 2011

Ook interessant

Reacties