Neurologische klachten door een aorta-iliacale occlusie

Het syndroom van Leriche
Klinische les
04-12-2020
Reinier A. Spillenaar Bilgen, Lijckle van der Laan, L. Douwe Vos en Eelco J. Veen

Dames en Heren,

Bij patiënten met sensibele of motorische uitvalsverschijnselen van de onderste extremiteiten wordt in eerste instantie gedacht aan een neurologische oorzaak. Toch zijn ook andere oorzaken mogelijk, zoals we aan de hand van drie patiënten laten zien.

Sensibele en motorische uitvalsverschijnselen van de onderste extremiteiten kunnen het gevolg zijn van een centrale arteriële occlusie. In deze klinische les beschrijven wij het ziektebeloop van drie patiënten bij wie pas op een later moment gedacht werd aan een vasculaire oorzaak. Bij twee van de drie patiënten trad een vertraging op in het stellen van de diagnose en het begin van de behandeling. Deze klinische les benadrukt het belang van gedegen lichamelijk onderzoek bij patiënten met sensibele of motorische klachten van de onderste extremiteit, inclusief palpatie van perifere arteriële pulsaties.

Patiënt A, een 63-jarige man, heeft sinds 6 jaar geleidelijk toenemende sensorische en motorische klachten van de beide benen, pijn bij het lopen en erectieproblemen; deze klachten verergerden progressief na het plaatsen van een totale heupprothese, 5 jaar geleden. Hiervoor wordt hij gezien door een orthopedisch chirurg. De pijn en het dove gevoel van met name de lage rug en achterzijde van beide ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing