Het syndroom van Leriche

Neurologische klachten door een aorta-iliacale occlusie

Klinische praktijk
Reinier A. Spillenaar Bilgen
Lijckle van der Laan
L. Douwe Vos
Eelco J. Veen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:D4704
Abstract

Dames en Heren,

Bij patiënten met sensibele of motorische uitvalsverschijnselen van de onderste extremiteiten wordt in eerste instantie gedacht aan een neurologische oorzaak. Toch zijn ook andere oorzaken mogelijk, zoals we aan de hand van drie patiënten laten zien.

Toets voor nascholing (verlopen)

Aan dit leerartikel was een toets gekoppeld waarmee je nascholingspunten kon verdienen.

Bekijk de toets

Sensibele en motorische uitvalsverschijnselen van de onderste extremiteiten kunnen het gevolg zijn van een centrale arteriële occlusie. In deze klinische les beschrijven wij het ziektebeloop van drie patiënten bij wie pas op een later moment gedacht werd aan een vasculaire oorzaak. Bij twee van de drie patiënten trad een vertraging op in het stellen van de diagnose en het begin van de behandeling. Deze klinische les benadrukt het belang van gedegen lichamelijk onderzoek bij patiënten met sensibele of motorische klachten van de onderste extremiteit, inclusief palpatie van perifere arteriële pulsaties.

Patiënt A, een 63-jarige man, heeft sinds 6 jaar geleidelijk toenemende sensorische en motorische klachten van de beide benen, pijn bij het lopen en erectieproblemen; deze klachten verergerden progressief na het plaatsen van een totale heupprothese, 5 jaar geleden. Hiervoor wordt hij gezien door een orthopedisch chirurg. De pijn en het dove gevoel van met name de lage rug…

Auteursinformatie

Amphia Ziekenhuis, Breda; afd. Chirurgie: drs. R.A. Spillenaar Bilgen, arts-assistent chirurgie; prof.dr. L. van der Laan, chirurg (tevens: UZ Leuven, afd. Cardiovasculaire Wetenschap); dr. E.J. Veen, chirurg; afd. Radiologie: dr. L.D. Vos, radioloog.

Contact R.A. SpillenaarBilgen (rspillenaarbilgen@amphia.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Reinier A. Spillenaar Bilgen ICMJE-formulier
Lijckle van der Laan ICMJE-formulier
L. Douwe Vos ICMJE-formulier
Eelco J. Veen ICMJE-formulier
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Huisartsgeneeskunde
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties