Inguïnale lymphogranuloma venereum bij een man die seks heeft met mannen; wellicht een voorbeeld van de ontbrekende schakel ter verklaring van de transmissie bij de recent vastgestelde anorectale epidemie

Klinische praktijk
A. Wolkerstorfer
H.J.C. de Vries
J. Spaargaren
J.S.A. Fennema
E.J.M. van Leent
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2004;148:2544-6
Abstract

Samenvatting

Een 38-jarige man die seks met mannen had, meldde zich op de soa-polikliniek Amsterdam met malaise en een pijnlijke, rode en fluctuerende zwelling links inguïnaal. Patiënt behoorde tot de groep van mannen die seks hebben met mannen waarin de huidige lymphogranuloma-venereum(LGV)-epidemie voorkomt. In tegenstelling tot alle gerapporteerde casussen met anorectale klachten was deze patiënt de eerste door ons gevonden casus van LGV met een klassieke inguïnale presentatie, zonder dat hij een bezoek gebracht had aan tropische gebieden waar de inguïnale vorm van LGV als soa voorkomt. Met routinelaboratoriumonderzoek met PCR op materiaal van urethra, rectum en op urine kon bij herhaling geen LGV aangetoond worden. PCR op geaspireerd pus uit de vergrote lymfklier toonde echter Chlamydia trachomatis serovar type L2 aan. Patiënt werd behandeld met doxycycline 100 mg 2 dd. Deze casus illustreert dat men met routineonderzoek op materiaal van urethra, rectum en urine LGV niet altijd kan opsporen. Tenslotte kan deze ziektegeschiedenis van een patiënt die waarschijnlijk LGV initieel in de urethra had, wellicht de ontbrekende schakel vormen bij het verklaren van de transmissieroute bij de epidemie van anorectale LGV.

Auteursinformatie

GG&GD Amsterdam, SOA-polikliniek, Groenburgwal 44, 1011 HW Amsterdam.

Hr.dr.A.Wolkerstorfer, assistent-geneeskundige (tevens: VU Medisch Centrum, afd. Dermatologie, Amsterdam); hr.dr.H.J.C.de Vries en hr.dr.E.J.M.van Leent, dermato-venereologen (tevens: Academisch Medisch Centrum, afd. Huidziekten, Amsterdam); mw.drs.J.Spaargaren, arts-microbioloog (tevens: GG&GD Amsterdam, Streeklaboratorium voor de Volksgezondheid en Bijzonder Instituut voor de Virologie, Amsterdam); hr.dr.J.S.A.Fennema, arts-epidemioloog.

Contact hr.dr.E.J.M.van Leent (evleent@gggd.amsterdam.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties