Influenzapandemieën: verleden en toekomst

Opinie
J.C. de Jong
G.F. Rimmelzwaan
R.A.M. Fouchier
A.D.M.E. Osterhaus
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1999;143:1988-91
Abstract

Zie ook het artikel op bl. 2015.

De ‘vogelgriep’ door het influenza-A(H5N1)-virus dat in 1997 in Hongkong 18 personen besmette, heeft de dreiging van een influenzapandemie nog eens nadrukkelijk onder de aandacht van virologen, vaccinproducenten en volksgezondheidsfunctionarissen gebracht.1 In dit artikel bespreken wij enkele aspecten van dergelijke pandemieën.

influenzapandemieën als manifestatie van een nieuw virussubtype

De jaarlijkse influenza-epidemieën bij de mens worden veroorzaakt door de virustypen A en B, die van elkaar verschillen in hun intern gelegen eiwitten. Immuniteit is voornamelijk gericht tegen de oppervlakteantigenen hemagglutinine (H) en neuraminidase (N), waarvan het H het belangrijkst is. Op grond van de antigene reactiviteiten van H en N worden er binnen type A thans 15 subtypen van H en 9 van N onderscheiden.

Af en toe treedt een zogenaamde influenzapandemie op. Anders dan bij andere virusziekten betekent in de influenzavirologie het woord ‘pandemie’ per definitie de introductie in de humane populatie…

Auteursinformatie

Nationaal Influenza Centrum van de Wereldgezondheidsorganisatie, Erasmus Universiteit, afd. Virologie, Postbus 1738, 3000 DR Rotterdam.

Dr.J.C.de Jong, dr.G.F.Rimmelzwaan en dr.R.A.M.Fouchier, virologen; prof.dr.A.D.M.E.Osterhaus, dierenarts-viroloog.

Contact dr.J.C.de Jong

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties