Vogelgriep H5N1 in Europa: vooralsnog gering gezondheidsrisico voor Nederland

Opinie
A. Timen
J.A. van Vliet
M.P.G. Koopmans
J.E. van Steenbergen
R.A. Coutinho
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2005;149:2547-9
Abstract

In dit tijdschrift is diverse malen aandacht besteed aan de gevaren van vogelgriep voor de mens.1 2 ‘Vogelgriep’, ‘vogelpest’ en ‘aviaire influenza’ worden als synoniem voor elkaar gebruikt. Omdat het vogelgriepvirus (H5N1) nu ook Europa heeft bereikt, is er de afgelopen weken opnieuw veel publiciteit over geweest (www.eurosurveillance.org/ew/2005/051013.asp). Huisartsen en clinici worden daardoor geconfronteerd met vragen van bezorgde burgers. In dit artikel geven wij aan wat de directe risico’s zijn en gaan wij in op de dreiging van een grieppandemie.

h5n1 onder vogels

Vogelgriep wordt veroorzaakt door diverse virussen van influenza type A. Watervogels zijn het reservoir; die worden meestal niet ziek, maar scheiden grote hoeveelheden virus uit via de feces. Als pluimvee met deze virussen in aanraking komt, kunnen zich door genetische veranderingen hoog pathogene varianten ontwikkelen, die een ernstig ziektebeeld bij pluimvee veroorzaken: vogelpest.3 In 2004 werd duidelijk dat er in Azië een ongekend grote verspreiding…

Auteursinformatie

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Centrum voor Infectieziektebestrijding, Postbus 1, 3720 BA Bilthoven.

Contact Mw.A.Timen en hr.J.A.van Vliet, artsen infectieziektebestrijding; mw.dr.M.P.G.Koopmans, dierenarts-viroloog; hr.dr.J.E.van Steenbergen, arts-epidemioloog; hr.prof.dr.R.A.Coutinho, arts-microbioloog en epidemioloog (aura.timen@rivm.nl)

Ook interessant

Reacties