Ileus bij kinderen zonder eerdere buikoperaties
Open

Klinische les
05-10-2015
Daan van Poll, Sjoerd A. de Beer, Justin R. de Jong en Hugo A. Heij

Leerpunten

  • Invaginatie en een beklemde liesbreuk zijn de meest voorkomende oorzaken van mechanische ileus bij kinderen.
  • De diagnose ‘invaginatie’ wordt bevestigd met echografie en de diagnose ‘beklemde liesbreuk’ op basis van de anamnese en het lichamelijk onderzoek.
  • Kinderen die nooit in de buik zijn geopereerd kunnen mechanische ileus krijgen op basis van een aangeboren of een verworven anatomische afwijking.
  • Een persisterende ductus omphaloentericus en malrotatie met dunnedarmvolvulus zijn voorbeelden van aangeboren oorzaken van mechanische ileus.
  • Een vermoeden van mechanische ileus bij kinderen met een blanco abdominale voorgeschiedenis vereist doortastend handelen zonder oponthoud en een chirurgische behandeling.

Uitleg

Ductus omphaloentericus

Deze foetale verbinding tussen de darm en dooierzak oblitereert gewoonlijk na de zevende foetale week. Bij een onvolledige obliteratie ontstaat een Meckel-divertikel. Dit is een blind eindigende, zakvormige uitstulping van het ileum met een prevalentie van ongeveer 2%. Wanneer het Meckel-divertikel ook na de geboorte nog in verbinding staat met de navel, wordt gesproken van een persisterende ductus omphaloentericus.