Hypnose helpt barende vrouwen niet

Hypnose helpt barende vrouwen niet
Lucas Maillette de Buy Wenniger
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2013;157:C1862

Vrouwen die voorafgaand aan de bevalling hypnosetraining krijgen, hebben bij de baring evenveel pijnstilling nodig als aanstaande moeders die deze interventie niet ondergingen. Dat blijkt uit een Australische gerandomiseerde studie onder 448 zwangere vrouwen (BJOG. 2013; epub 3 juli).

Een therapeut bracht de minstens 34 weken zwangere vrouwen…

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Luuc
Christiaanse

Ik denk dat wat de wetenschappers hebben bewezen is dat de hypnotherapeut in kwestie geen afdoende raport heeft gevestigd bij de subjecten / barenden. Wat bouter gesteld, dat hij niet in staat was de vrouwen te hypnotiseren en rustgevende metaforen aan te bieden.

 

Ik heb in mijn studietijd (1989) een videoregistratie gekregen van een Amerikaans gynacoloog/hypnotherapeut waarbij hij zonder enige vorm van anestesie een keizersnedeoperatie uitvoerde.

 

Deze video heb ik nog in mijn bezit. Volgens hem heeft hij er honderden zo uitgevoerd bij vrouwen die geen anestesie konden verdragen. Dat gaf me voldoende zelfvertrouwen om in ieder geval vrouwen te leren dusdanig te ontspannen, zodat ze het gevoel en vertrouwen kregen om de barensweeen te kunnen dragen. Dit deed ik op soortgelijke wijze als in het artikel beschreven staat, maar dan wel met resultaat en testimonials van tevreden clienten.

Ik ben bereid om aan vervolgonderzoek mee te doen.

 

Luuc Christiaanse, Hypnotherapeut ECP, geregistreerd bij het NGVH, NAP en EAP WCP

In het referaat over hypnose voor pijn rondom bevalling[1] gaat Lucas Maillette de Buy Wenniger voorbij aan een aantal belangrijke beperkingen in het geciteerde onderzoek.

Ondanks de grootschaligheid van de studie zijn er beperkingen door zowel opzet als uitvoering. Minder dan 50 % van de vrouwen hebben de 3 sessies bijgewoond,  de compliance voor tussentijds oefenen met CD was nog lager. Belangrijk is de invloed op de uitkomst maat, die uitgaat van de focus op het gebruik van farmacologische analgesia en het vlot (mogelijk suggestieve) aanbod van epidurale verdoving. Hiermee is een zorgvuldige evaluatie van de mogelijke meerwaarde van hypnose niet goed mogelijk.

Tijdens de zwangerschap neemt hypnotiseerbaarheid toe[2] en dit is belangrijk bij acute pijncontrole. In een studie bij 77 zwangere vrouwen die 4 sessies zelfhypnose training volgden, kregen slechts 36 % van de hypnose groep een epidurale verdoving, in vergelijking met 53 % in de controlegroep; ook daalde de behoefte aan augmentatie, respectievelijk 18% vs 36%.[3]

Hypnose kan nuttig zijn in alle stadia van de zwangerschap. Een voorbereiding met hypnose vroeg in de zwangerschap bevordert een positieve anticipatie en biedt handvatten voor angstcontrole, ik-versterking, kunnen loslaten en ontspannen, reframing van contracties en vertrouwd worden met pijncontrole. Indien specifieke suggesties worden gegeven voor verkorten van de arbeid, is er resultaat op deze parameter.[4]

In de klinische praktijk vervult ondersteunende therapie met hypnose diverse zorgbehoeften van talrijke zwangere vrouwen, onder meer voor vrouwen die zelf actief betrokken willen zijn en de bevalling bewust willen ervaren. Hypnose faciliteert het natuurlijke proces van voortgang van arbeid, verhoogt de pijndrempel, helpt bij recuperatie tussen de persmomenten. (Zelf)hypnose kan een natuurlijk verloop bevorderen, en indien nodig aangevuld worden met andere therapeutische interventies.

 

  • Dr. Nicole Ruysschaert, Psychiater, President European Society of Hypnosis. ESH,
  • Drs. Joost Mertens, psychiater, voorzitter Nederlandse Vereniging voor Hypnose,
  • Prof. Dr. Eric Vermetten, psychiater, Ministerie van Defensie / Universiteit Utrecht / Universiteit Leiden.
 

[1] Ned Tijdschr Geneeskd. 2013;157:C1862

[2] Tibia, 1990

[3] Cyna, Andrew & McAuliffe, 2006

[4] Harmon et al.,1990 en Jenkins & Pritchard,1993