Het omentum majus voor de behandeling van weefselschade ontstaan na radiotherapie

Klinische praktijk
L.B. Been
T. Wiggers
E. Pras
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2006;150:1269-74
Abstract

Dames en Heren,

Bij de behandeling van een groot aantal maligne tumoren speelt radiotherapie, naast chirurgie en chemotherapie, een belangrijke rol. Moderne radiotherapeutische technieken (bijvoorbeeld CT-planning, meerdere bestralingsbundels en aangepaste fractioneringsschema’s) hebben tot doel de tumor van een adequate bestralingsdosis te voorzien en het omliggende gezonde weefsel zoveel mogelijk te ontzien. Toch kunnen nog steeds vroege en late complicaties van radiotherapie optreden. Bovendien kan chirurgisch ingrijpen in voorheen bestraald gebied leiden tot grote problemen en dit zal daarom met de grootste zorgvuldigheid en expertise moeten plaatsvinden.

In deze klinische les beschrijven wij 4 ziektegeschiedenissen van patiënten die naast een chirurgische behandeling voor hun maligniteit ook radiotherapie ondergingen. Dit leidde tot weefselschade, die hardnekkig en therapieresistent was. Uiteindelijk werd met behulp van een gesteelde omentumplastiek wondgenezing verkregen.

Patiënt A, een 71-jarige vrouw, presenteerde zich op de polikliniek Urologie met klachten die pasten bij recidiverende cystitiden. Haar voorgeschiedenis vermeldde een cervixcarcinoom 40…

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum Groningen, Postbus 30.001, 9700 RB Groningen.

Afd. Chirurgie, aandachtsgebied Chirurgische Oncologie: hr.L.B.Been, assistent-geneeskundige; hr.prof.dr.T.Wiggers, chirurg-oncoloog.

Afd. Radiotherapie: mw.dr.E.Pras, radiotherapeut-oncoloog.

Contact hr.L.B.Been (l.b.been@chir.umcg.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties