Het mogelijk remmende effect van niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen op de ziekte van Alzheimer

Klinische praktijk
D. de Jong
R.W.M.M. Jansen
M.M. Verbeek
H.P.H. Kremer
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2002;146:2074-8
Abstract

Samenvatting

- Sinds het aantonen van ontstekingsmediatoren in en rondom amyloïde plaques in hersenen van patiënten met de ziekte van Alzheimer is veel aandacht ontstaan voor de ontstekingshypothese en de mogelijkheid van behandeling van de ziekte van Alzheimer met ontstekingsremmers.

- Inmiddels hebben diverse epidemiologische studies aangetoond dat gebruik van niet-steroïde anti-inflammatoire middelen (NSAID's) inderdaad samengaat met een verminderd risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer.

- Het effect van NSAID's bij de ziekte van Alzheimer wordt waarschijnlijk gemedieerd door activatie van de peroxisoomproliferator-geactiveerde receptor-γ.

- Toepassing van NSAID's in een muizenmodel van de ziekte van Alzheimer blijkt de vorming van amyloïde plaques en ontstekingsmediatoren te remmen. Dit suggereert dat NSAID's ook de progressie van de ziekte van Alzheimer kunnen remmen.

- Tot op heden is echter slechts bij 1 kleine klinische trial bij alzheimerpatiënten een significante afname van de cognitieve achteruitgang gevonden bij gebruik van een NSAID.

- Grote gerandomiseerde dubbelblinde placebogecontroleerde klinische trials zijn nodig om het definitieve bewijs te leveren dat NSAID's een therapeutisch effect hebben bij de ziekte van Alzheimer.

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum St Radboud, Postbus 9101, 6500 HB Nijmegen.

Afd. Neurologie: mw.D.de Jong, assistent-geneeskundige (tevens: afd. Geriatrie); dr.ir.M.M.Verbeek, chemicus; prof.dr.H.P.H.Kremer, neuroloog.

Afd. Geriatrie: dr.R.W.M.M.Jansen, klinisch geriater.

Contact mw.D.de Jong (d.dejong@czzoneu.azn.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties