Het Jaar van de Transparantie

Frank van Kolfschooten
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2016;160:B1298

Voor dit artikel heeft Frank van Kolfschooten gesprekken gevoerd met Mariet Buddingh’, Diana Delnoij, Ton Drenthen, Jan Hazelzet, Wouter van der Horst, Marjon Kallewaard, Nicolette de Keizer, Heleen Post, Joyce Simons, Arno Timmermans en Albert Versteegde.

Minister Schippers riep 2015 uit tot het Jaar van de Transparantie. Het doel was in dat jaar de bestaande informatie over gezondheidszorg en aandoeningen beter vindbaar te maken. Dat blijkt in dat jaar niet gelukt, er is veel meer tijd voor nodig.

Het was minister Schippers een doorn in het oog: overal in de samenleving zag zij prijs- en kwaliteitsinformatie  die ‘met één muisklik’ beschikbaar was, maar niet voor zoiets waardevols als gezondheid. Om dat informatieaanbod te verbeteren riep zij 2015 uit tot het ‘Jaar van de Transparantie’ (kader). Zij wilde bestaande informatie over zorg beter vindbaar maken en beter ontsluiten. De patiënt moest voortaan veel eenvoudiger de weg kunnen vinden op het hele traject vanaf zijn klacht tot aan de meest geschikte zorgaanbieder én de beste behandeling.
In april 2016 lichtte de minister de Kamer in over de resultaten van het Jaar van de Transparantie. Voor het…

Auteursinformatie

Frank van Kolfschooten werkt als freelance journalist in opdracht van de NTvG-redactie. Deze journalistieke productie kwam tot stand in samenwerking met Joost Zaat (adjunct-hoofdredacteur), Lucas Mevius (nieuwsredacteur), Marcel Metze (redactieadviseur) en Marcel Adriaanse (projectleiding).

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties