Ziekenhuizen worstelen met registratie-infarct

Frank van Kolfschooten
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2016;160:C3270

Ziekenhuizen kraken en piepen onder de last van kwaliteitsmetingen voor externe partijen. De vooronderstelling is dat deze metingen leiden tot verbetering van zorg. Maar gebruiken zorgaanbieders resultaten van deze metingen daadwerkelijk voor interne verbetering?

Ziekenhuizen lijden aan een registratie-infarct. Ze moeten op dit moment aan externe uitvragers zo’n 1500 indicatoren leveren voor tientallen kwaliteitsregistraties, keurmerken en patiëntervaringsmetingen.1 Een gemiddeld algemeen ziekenhuis besteedt ongeveer 1,3 miljoen euro aan deze metingen, wat neerkomt op 40 à 82 miljoen euro voor alle ziekenhuizen samen, exclusief umc’s.2 Deze cijfers waren begin 2016 voor ziekenhuiskoepel Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) reden om de noodklok te luiden over de kosten en de administratieve belasting van registraties.3 Ziekenhuizen zouden volgens de NVZ niet meer toekomen aan verbetering van patiëntenzorg, terwijl dat toch een van de hoofddoelen van kwaliteitsmetingen is.

Afgelopen oktober publiceerde BMC Health Services Research een artikel van VU-promovendus Daan Botje dat deze…

Auteursinformatie

Frank van Kolfschooten werkt als freelance-journalist in opdracht van de NTvG-redactie. Deze journalistieke productie kwam tot stand in samenwerking met Joost Zaat (adjunct-hoofdredacteur), Lucas Mevius (nieuwsredacteur), Marcel Metze (redactieadviseur) en Marcel Adriaanse (projectleiding).

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties