Handeczeem in tijden van corona

Wel of geen handschoenen dragen?
Klinische les
09-11-2020
Diebrecht Appelen, Diana Romijn-Bucarciuc, Harma Stenveld en M. Birgitte Visch

Dames en Heren,

Door de covid-19-pandemie desinfecteren mensen vaker hun handen en dragen zij vaker handschoenen. Hierdoor kan huideczeem ontstaan of verergeren, met als gevolg een verminderde kwaliteit van leven of zelfs arbeidsongeschiktheid. In dit artikel beschrijven wij 3 patiënten met handeczeem bij wie de klachten verergerden tijdens de coronacrisis. Twee van hen moesten tijdelijk stoppen met hun werkzaamheden.

Patiënt A, een 25-jarige vrouw met constitutioneel eczeem die werkzaam is in een verpleeghuis, heeft sinds 3 jaar last van recidiverend handeczeem. Ze wordt behandeld met lokale glucocorticoïden. Door de uitgebreidheid van de klachten kan ze haar werkzaamheden tijdelijk niet verrichten, wat samen met de covid-19-pandemie een grote druk op haar legt. Patiënte draagt ongeveer 4 h per dag handschoenen, wast 5-15 keer per dag de handen en gebruikt regelmatig een desinfectans.

Epicutaan allergologisch onderzoek (‘plakproef’) toont positieve reacties op fragrance mix 2 en de geurstoffen cinnamaldehyde (Cinnamal) en 4-(4-hydroxy-4-methylpentyl)-3-cyclohexeen-1-carboxaldehyde (Lyral). Het handeczeem van patiënte wordt veroorzaakt door een combinatie van atopie, contactallergie, irritatie van de huid door overmatige blootstelling aan water en zeep en occlusie door het dragen van handschoenen.

Patiënte krijgt van ons het advies om de handschoenen niet langer dan 30 min aaneengesloten te dragen, contact met water te beperken, meer droge werkzaamheden te verrichten, desinfectans en geparfumeerde zeep te vermijden en ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing