Wel of geen handschoenen dragen?

Handeczeem in tijden van corona

Een blauwe, opgeblazen rubberen handschoen tegen een blauwe achtergrond.
Diebrecht Appelen
Diana Romijn-Bucarciuc
Harma Stenveld
M. Birgitte Visch
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:D5252
Abstract

Dames en Heren,

Door de covid-19-pandemie desinfecteren mensen vaker hun handen en dragen zij vaker handschoenen. Hierdoor kan huideczeem ontstaan of verergeren, met als gevolg een verminderde kwaliteit van leven of zelfs arbeidsongeschiktheid. In dit artikel beschrijven wij 3 patiënten met handeczeem bij wie de klachten verergerden tijdens de coronacrisis. Twee van hen moesten tijdelijk stoppen met hun werkzaamheden.

Patiënt A, een 25-jarige vrouw met constitutioneel eczeem die werkzaam is in een verpleeghuis, heeft sinds 3 jaar last van recidiverend handeczeem. Ze wordt behandeld met lokale glucocorticoïden. Door de uitgebreidheid van de klachten kan ze haar werkzaamheden tijdelijk niet verrichten, wat samen met de covid-19-pandemie een grote druk op haar legt. Patiënte draagt ongeveer 4 h per dag handschoenen, wast 5-15 keer per dag de handen en gebruikt regelmatig een desinfectans.

Epicutaan allergologisch onderzoek (‘plakproef’) toont positieve reacties op fragrance mix 2 en de geurstoffen cinnamaldehyde (Cinnamal) en 4-(4-hydroxy-4-methylpentyl)-3-cyclohexeen-1-carboxaldehyde (Lyral). Het handeczeem van patiënte wordt veroorzaakt door een combinatie van atopie, contactallergie, irritatie van de huid door overmatige blootstelling aan water en zeep en occlusie door het dragen van handschoenen.

Patiënte krijgt van ons het advies om de handschoenen niet langer dan 30 min aaneengesloten te dragen, contact met water te beperken, meer droge werkzaamheden te verrichten, desinfectans…

Auteursinformatie

Rijnstate, afd. Dermatologie, Arnhem: D. Appelen, MSc, aios; drs. D. Romijn-Bucarciuc en dr. M.B. Visch, dermatologen (beiden tevens: arbeidsdermatologen, Centrum voor Huid en Arbeid, Velp). Centrum voor Huid en Arbeid, Velp: drs. H. Stenveld, arbeidsdermatoloog (tevens: arts ambulante zorg, Expertisecentrum Euthanasie, Den Haag).

Contact M.B. Visch (bvisch@rijnstate.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: er zijn geen belangen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Diebrecht Appelen ICMJE-formulier
Diana Romijn-Bucarciuc ICMJE-formulier
Harma Stenveld ICMJE-formulier
M. Birgitte Visch ICMJE-formulier
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Huisartsgeneeskunde
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties