Guillain-Barré-syndroom na zikavirus-infectie

Klinische praktijk
Bianca van den Berg
Johanna C. van den Beukel
Jelmer Alsma
Annemiek A. van der Eijk
Liselotte Ruts
Pieter A. van Doorn
Bart C. Jacobs
Catharina C. Simon
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2016;160:D155
Abstract

Samenvatting

Achtergrond

Guillain-Barré-syndroom wordt genoemd als mogelijke complicatie van infecties met het zikavirus in de huidige epidemie in Midden- en Zuid-Amerika. Wij beschrijven de eerste patiënt in Nederland met Guillain-Barré-syndroom na een zikavirus-infectie.

Casus

Een 60-jarige vrouw kwam naar de SEH met diarree, koorts en onzeker lopen na terugkeer uit Suriname. Vanwege een verhoogde creatinekinasewaarde werd aanvankelijk gedacht aan rabdomyolyse bij myositis of medicatiegebruik. De creatinekinasewaarde normaliseerde snel en de patiënte ontwikkelde krachtsverlies, sensibele stoornissen en lage reflexen aan de ledematen en een diplegia facialis. Wij overwogen de diagnose ‘Guillain-Barré-syndroom’, welke overweging werd ondersteund door de bevindingen bij het liquoronderzoek en elektromyografie. Het zikavirus werd aangetoond in serum en urine. Patiënte werd behandeld met intraveneuze immuunglobulines en herstelde daarna.

Conclusie

Bij deze patiënte was er sprake van een Guillain-Barré-syndroom na een recente zikavirus-infectie die zij had opgelopen in Suriname. Een causaal verband tussen zikavirus-infecties en Guillain-Barré-syndroom is echter nog niet aangetoond.

Auteursinformatie

Erasmus MC, Rotterdam.

Afd. Neurologie: drs. B. van den Berg, arts-onderzoeker en aios neurologie (tevens: Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, Tilburg); prof.dr. P.A. van Doorn, neuroloog; prof.dr. B.C. Jacobs, neuroloog-immunoloog (tevens: afd. Immunologie, Erasmus MC).

Afd. Interne Geneeskunde: drs. J.C. van den Beukel, aios interne geneeskunde en arts-onderzoeker (tevens: Havenziekenhuis en Instituut voor tropische ziekten, Rotterdam); drs. J. Alsma, internist.

Afd. Virologie: dr. A.A. van der Eijk, viroloog.

Havenziekenhuis en Instituut voor tropische ziekten, Rotterdam.

Afd. Neurologie: dr. L. Ruts, neuroloog.

Afd. Interne Geneeskunde: drs. C.C. Simon, internist.

Contactpersonen: prof.dr. B.C. Jacobs (b.jacobs@erasmusmc.nl) en drs. C.C. Simon (cathy.simon@havenziekenhuis.nl).

Contact (b.jacobs@erasmusmc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Verantwoording

Bianca van den Berg en Johanna van den Beukel hebben in gelijke mate bijgedragen aan dit artikel en delen het eerste-auteurschap. Bart Jacobs en Catharina Simon delen het laatste-auteurschap en dragen beide de verantwoordelijkheid van corresponderend auteur.

Auteur Belangenverstrengeling
Bianca van den Berg ICMJE-formulier
Johanna C. van den Beukel ICMJE-formulier
Jelmer Alsma ICMJE-formulier
Annemiek A. van der Eijk ICMJE-formulier
Liselotte Ruts ICMJE-formulier
Pieter A. van Doorn ICMJE-formulier
Bart C. Jacobs ICMJE-formulier
Catharina C. Simon ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties