Goede resultaten van behandeling van acute reflectoir-sympathische dystrofie met een 50%-dimethylsulfoxide-crème

Onderzoek
P.N.J. Langendijk
W.W.A. Zuurmond
H.A.C. van Apeldoorn
A.C. van Loenen
J.J. de Lange
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1993;137:500-3
Abstract

Samenvatting

In een open prospectief onderzoek op de polikliniek Anesthesiologie werd dimethylsulfoxide (DMSO, een hydroxylradicaalvanger) in een 50-concentratie in een vette-crèmebasis (cremor vaselini cetomacrogolis FNA) voorgeschreven aan 37 patiënten met een acute reflectoir-sympathische dystrofie (RSD). De patiënten werden geselecteerd voor deze behandeling met behulp van een RSD-diagnoseprotocol. Zij kregen ook fysiotherapie. Patiënten die volgens dit protocol in aanmerking kwamen, meldden zich met verschijnselen van een warm, brandend gevoel in de aangedane extremiteit. Verder toonden zij minimaal 2 van de volgende symptomen: pijn, roodheid, zwelling, functieverlies, hyperhidrose of toegenomen haar- en (of) nagelgroei. Eindpunten van het onderzoek waren: een duidelijke klinische verbetering van de patiënt, alsmede een halvering van de initiële pijnscore van de patiënt, bepaald met de visueel analoge schaal (VAS: bereik 0-10; 0 = geen pijn, 10 = onverdraagbare pijn).

Er trad een significante verbetering van de VAS van 5,3 (SD 2,9) naar 0,9 (SD 1,3; p < 0,01) op bij een gemiddelde behandelingsduur van 3,4 maanden (SD 1,9). Een gegeneraliseerde bijwerking van de DMSO-crème was een lichte zwavelachtige uitademingslucht bij 12 patiënten. Als lichte, lokale bijwerking werd een droge, schilferige huid gezien.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit, Postbus 7057, 1007 MB Amsterdam.

Apotheek: drs.P.N.J.Langendijk en drs.A.C.van Loenen, apothekers.

Afd. Anesthesiologie: dr.W.W.A.Zuurmond en prof.dr.J.J.de Lange, anesthesiologen; H.A.C.van Apeldoorn, assistent-geneeskundige.

Contact prof.dr.J.J.de Lange

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties