Geringe bloeddrukveranderingen tijdens tandheelkundige controle

Onderzoek
R.A.Th. Gortzak
L. Abraham-Inpijn
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1994;138:245-50
Abstract

Samenvatting

Doel

Onderzoek naar het effect van een halfjaarlijkse tandheelkundige controle op de bloeddruk.

Opzet

Observationeel onderzoek.

Plaats

Academisch Centrum voor Tandheelkunde (ACTA), Amsterdam.

Methode

Bij 27 patiënten werd vanaf 24 h vóór de halfjaarlijkse tandheelkundige controle een ambulante, niet-invasieve bloeddrukregistratie uitgevoerd gedurende 26 h. De resultaten werden vergeleken met die van 27 patiënten die continue bloeddrukregistratie ondergingen vanaf 10 min vóór tot 10 min na de tandheelkundige controle.

Resultaten

De ambulante bloeddrukwaarden vertoonden de bekende circadiane variatie. Het bezoek aan de tandarts ging niet met een meetbare bloeddrukstijging gepaard ten opzichte van de meting exact 24 h eerder. De patiënten waren blijkens de antwoorden op vragen niet extreem angstig voor de tandarts, maar ook niet indifferent. Bij de continue registratie werd zowel vóór, tijdens als na de controle een grote intra-individuele bloedrukvariatie geregistreerd. Er was een statistisch significante bloeddrukstijging tijdens de controle (systolisch 6,5 mmHg (SD: 8,3) en diastolisch 3,7 mmHg (SD: 6,3)). Deze stijging was van dezelfde orde als is beschreven op het spreekuur van de (huis)arts. Na de controle was er een significante bloeddrukdaling.

Conclusie

Verder onderzoek naar de validiteit van deze resultaten is noodzakelijk, voordat de tandarts betrokken kan worden bij hypertensiescreening.

Auteursinformatie

Academisch Centrum Tandheelkunde, vakgroep Algemene Ziektenleer en Inwendige Geneeskunde, Louwesweg 1, 1066 EA Amsterdam.

Dr.R.A.Th.Gortzak, tandarts; prof.dr.L.Abraham-Inpijn, internist.

Contact dr.R.A.Th.Gortzak

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties