Geen wetenschappelijke ondergrens voor verplicht vaccineren

Zorg
12-05-2020
Don Klinkenberg, Irene K. Veldhuijzen, W.L.M. (Helma) Ruijs, Hester E. de Melker, Jacco Wallinga, Susan van den Hof, Jaap T. van Dissel en J.A. (Hans) van Vliet

Op dit artikel is de volgende verbetering gekomen:

In figuur 1 van dit artikel zijn de kleuren van de bovenste twee lijnen verwisseld. Bij de vaccinatiegraad van 95-100% geeft de bovenste lijn de kans op infectie voor een niet-gevaccineerde in een groep van 30 personen, de lijn daaronder geeft die kans in een groep van 1000 personen. Hieronder staat de juiste figuur afgebeeld.

In figuur 3 zijn de kleuren van de legenda omgewisseld. In het onderschrift van figuur 3 wordt de betekenis van de kleuren wel correct uitgelegd.

Samenvatting

De landelijke vaccinatiegraad onder jonge kinderen is de afgelopen jaren gedaald. Dit leidt tot maatschappelijke en politieke discussies, onder meer over een eventuele verplichting tot vaccinatie in de kinderopvang. De Commissie kinderopvang en vaccinatie adviseerde tot verplichting over te gaan als de vaccinatiegraad is gedaald tot een vooraf bepaalde ondergrens, door de overheid vast te stellen. Een vaak aangehaalde ondergrens is 95%. De gedachte hierachter is het concept van de kritische vaccinatiegraad, een grenswaarde die nodig is voor de eliminatie van een infectie in een grote, goed gemengde populatie. In dit artikel beargumenteren we waarom de kritische vaccinatiegraad geen wetenschappelijke basis biedt voor een ondergrens aan de landelijke vaccinatiegraad.

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing