Geen verbod op ‘herstel maagdenvlies’

Ter discussie
12-08-2020
Antina de Jong en Gert van Dijk

Maagdenvliesherstel is ‘eergerelateerd geweld’, volgens de begin dit jaar verschenen Actieagenda Schadelijke Praktijken. Een verbod dreigt. Maar volgens de auteurs zijn daar onvoldoende argumenten voor.

Als een vrouw vraagt om herstel van haar maagdenvlies, mogen artsen daar dan op ingaan? Volgens ministers De Jonge (VWS) en Dekker (Rechtsbescherming) niet. In de begin dit jaar verschenen Actieagenda Schadelijke Praktijken wordt maagdenvliesherstel ‘eergerelateerd geweld’ genoemd en daarom zonder verdere argumentatie afgewezen. In de media zegt minister De Jonge: ‘De ingreep deugt niet. Het is kwalijk. We moeten ervan af.’ Wij vinden echter dat er onvoldoende argumenten zijn voor een verbod op maagdenvliesherstel. Omdat het hymen geen ‘vlies’ is en niets zegt over maagdelijkheid, gebruiken wij hierna overigens de meer neutrale term ‘ingreep aan het hymen’, hoewel ook die niet volledig juist is.

Leeftijd

Als vrouwen om een ingreep aan het hymen vragen, is dat doorgaans voorafgaand aan hun huwelijksnacht. Dit omdat ze volgens henzelf of volgens hun omgeving moeten bloeden tijdens de ‘eerste’ geslachtsgemeenschap. Het idee dat de maagdelijkheid van een vrouw bewezen moet worden, leeft onder veel mensen die ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing