Geen schildklierhormonen bij subklinische hypothyreoïdie

Onderzoek
Dubbelpublicatie
G.E. (Trudy) Bekkering
Ton Kuijpers
Mieke Vermandere
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2019;163:D4343

Een internationale werkgroep geeft een sterke aanbeveling om volwassenen met subklinische hypothyreoïdie niet te behandelen met schildklierhormonen.1 Deze aanbeveling geldt niet voor zwangere vrouwen, vrouwen met een zwangerschapswens en voor patiënten met TSH-waarden > 20 mU/l. De aanbeveling geldt mogelijk niet voor patiënten met ernstige symptomen of patiënten jonger dan 30 jaar.1

Achtergrond

Subklinische hypothyreoïdie wordt gekenmerkt door verhoogde waarden van het thyroïdstimulerend hormoon (TSH), maar niet-afwijkende T4-waarden. Dit komt voor bij 10% van de volwassenen en tot 20% van de ouderen.2 1 op de 3 volwassenen met subklinische hypothyreoïdie heeft geen klachten.3 De anderen ervaren wel – vaak aspecifieke – klachten zoals vermoeidheid, gevoeligheid voor kou, een droge huid, geheugenstoornissen of depressie.4,5 Er is echter geen eenduidig verband tussen deze klachten en de TSH-waarde.3 Bij het merendeel van de volwassenen met een TSH tot 10 mU/l normaliseert deze binnen 5 jaar zonder behandeling…

Auteursinformatie

KU Leuven, Academisch Centrum voor Huisartsgeneeskunde, Leuven, België: dr. G.E. Bekkering, epidemioloog; prof.dr. M. Vermandere, huisarts. Nederlands Huisartsen Genootschap, afd. Richtlijnontwikkeling en Wetenschap, Utrecht: dr. T. Kuijpers, epidemioloog.

Contact G.E. Bekkering (trudy.bekkering@kuleuven.be)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
G.E. (Trudy) Bekkering ICMJE-formulier
Ton Kuijpers ICMJE-formulier
Mieke Vermandere ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties