Geen glucocorticoïden bij sepsis, tenzij…

Commentaar
30-05-2017
Marlijn J.A. Kamps, Dorien Kiers en Peter Pickkers

Sinds begin jaren 50 wordt onderzocht of glucocorticoïden kunnen bijdragen aan de behandeling van ernstige infecties en sepsis. In de daaropvolgende jaren verschenen studies die waren uitgevoerd bij uiteenlopende patiëntgroepen en met verschillende doseringen.

De toepassing van glucocorticoïden bij de behandeling van sepsis en septische shock kent een grote praktijkvariatie.1 Een recent gepubliceerde gerandomiseerde klinische trial in JAMA laat zien dat een behandeling met hydrocortison bij patiënten met sepsis de ontwikkeling naar septische shock niet kan voorkomen.2 Dit doet de discussie over het gebruik van glucocorticoïden voor sepsis opnieuw oplaaien.

In dit artikel beschrijven de auteurs de problemen en risico’s bij de behandeling met glucocorticoïden van patiënten met sepsis. Wellicht zijn er patiënten die mogelijk baat hebben bij deze therapie, maar het is de vraag hoe deze patiënten te identificeren zijn.

Redenen om glucocorticoïden te geven

Mogelijk is een ontregelde immuunrespons verantwoordelijk voor de levensbedreigende orgaandisfunctie die tijdens sepsis kan optreden.3 Glucocorticoïden zouden de hyperinflammatoire en schadelijke aspecten van ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing