Efficiënt onderzoek naar tropische infectieziekten

Gecontroleerde humane infectiestudies

Perspectief
Jan Pieter R. Koopman
Vincent P. Kuiper
Marie-Astrid Hoogerwerf
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2021;165:D5717
Abstract

Proefpersonen die zich laten infecteren met een tropische ziekteverwekker als mijnworm: het is een vorm van onderzoek die op een efficiënte manier informatie verschaft over de veelal onderbelichte tropische infectieziekten. In Nederland is veel ervaring opgedaan met deze vorm van onderzoek. Wat heeft dat opgeleverd?

Samenvatting

Gecontroleerde humane infectiestudies, waarin kleine groepen gezonde proefpersonen worden blootgesteld aan een pathogeen, leveren een belangrijke bijdrage aan het onderzoek naar tropische infectieziekten. In dit soort studies kan op een snelle en efficiënte manier worden getest of een nieuw vaccin of geneesmiddel effectief is; de resultaten kunnen leiden tot nieuwe inzichten in de pathofysiologie en immunologie van deze infectieziekten. Bij het opzetten van een gecontroleerde infectiestudie moeten belangrijke ethische en methodologische afwegingen worden gemaakt. In Nederland worden vanuit verschillende academische centra gecontroleerde infectiestudies uitgevoerd naar een aantal tropische infectieziekten, waaronder malaria, mijnworminfecties en schistosomiasis. Zo werd er onder andere gewerkt aan de ontwikkeling of verbetering van infectiemodellen en werden er nieuwe malariavaccins getest. Deze Nederlandse onderzoeken leveren daarmee een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van vaccins en geneesmiddelen voor aandoeningen die vaak onderbelicht zijn en waarvoor weinig onderzoeksgeld beschikbaar is.

Auteursinformatie

Jan Pieter R. Koopman, Vincent P. Kuiper en Marie-Astrid Hoogerwerf

LUMC, Leiden: Afd. Parasitologie: J.P.R. Koopman, MSc, arts-onderzoeker. Afd. Parasitologie en Infectieziekten: V.P. Kuiper, MSc, arts-onderzoeker. Afd. Interne Geneeskunde: M-A. Hoogerwerf, MSc, aios.

Contact J.P.R. Koopman (j.p.r.koopman@lumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Jan Pieter R. Koopman ICMJE-formulier
Vincent P. Kuiper ICMJE-formulier
Marie-Astrid Hoogerwerf ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties