Gecompliceerde diverticulitis van de dunne darm

Klinische praktijk
Robert J.S. Coelen
L. Maurits de Brauw
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2019;163:D3317
Abstract

Samenvatting

Achtergrond

Divertikels komen niet alleen voor in het colon, maar ook – zij het minder frequent –in de dunne darm. Divertikels van de dunne darm zijn meestal asymptomatisch. Acute complicaties, zoals intestinale obstructie, bloeding en diverticulitis met of zonder abces of perforatie, zijn zeldzaam.

Casus

Een 85-jarige patiënt kwam op de SEH met buikpijn sinds 2 weken en een palpabele massa links bovenin de buik. Laboratoriumonderzoek toonde fors verhoogde infectieparameters. Een CT-scan van het abdomen toonde een dunnedarmileus, alsook een zogenoemd ‘small bowel feces’-teken en wandverdikking. Bij laparotomie zagen wij dat er sprake was van diverticulitis van de dunne darm met een gedekte perforatie. Wij verrichtten een partiële dunnedarmresectie. Patiënt herstelde vlot en heeft sindsdien geen klachten meer gehad.

Conclusie

Asymptomatische divertikels van de dunne darm hoeven niet behandeld te worden, maar bij gecompliceerde diverticulitis is een operatie vaak noodzakelijk.

Auteursinformatie

MC Slotervaart, afd. Chirurgie, Amsterdam: dr. R.J.S. Coelen, chirurg in opleiding (thans: Dijklander Ziekenhuis, Hoorn); dr. L.M. de Brauw, chirurg (thans: Spaarne Gasthuis, Hoofddorp).

Contact R.J.S. Coelen (coelen@gmail.com)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Robert J.S. Coelen ICMJE-formulier
L. Maurits de Brauw ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Het viel mij op dat in het artikel wordt gesproken over het feit dat er geen sprake zou zijn van sepsis. Dit wordt gebaseerd op de normale ademhalingsfrequentie, normale mentale status en de systolische bloeddruk > 100 mmHg. Kortom, een normale qSOFA score. 

Echter, de qSOFA score is niet bedoeld voor het diagnosticeren van sepsis. De qSOFA score is een voorspeller van mortaliteit en langdurige IC-opname. Kortom, een risicovoorspeller en geen diagnosticum. 

Leonie Geut, SEH-arts KNMG

Literatuur:

Kolk, van der, B. (2016, 27 oktober), Sepsis Trilogie deel III – Sepsis 3.0. Geraadpleegd van https://fanofem.nl/2016/10/27/sepsis-3-0/