Frequentie van voedingsvragen op het spreekuur van de huisarts

Onderzoek
M. van Dusseldorp
H. Meeuws
H. van Kessel
L. Hendriks
L. Chin
C. Bakx
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1988;132:2325-8
Abstract

Samenvatting

In twee onderzoeken in huisartspraktijken is gelet op de frequentie waarmee voeding door patiënt of arts ter sprake werd gebracht tijdens het spreekuur. Nagegaan werd, naar aanleiding van welke klachten en aandoeningen dit gebeurde, en of er een relatie bestond met leeftijd en geslacht van de patiënt. Bij 1851 arts-patiëntcontacten werd in totaal 2497 maal een aandoening geregistreerd. Voeding kwam in 360 van deze 2497 gevallen (14) ter sprake. In absolute zin werd voeding het vaakst besproken bij klachten inzake adipositas, ziekten van maag en duodenum en hypertensie, en vervolgens bij diabetes mellitus, acute gastro-enteritis en verkoudheid. Relatief werd het vaakst over voeding gesproken bij klachten inzake gastro-enteritis (94), adipositas (86) en obstipatie (67). Naar leeftijd kwam voeding relatief vaak aan de orde bij kinderen van 0 tot 4 jaar (25), bij adolescenten en jonge volwassenen tussen 15 en 24 jaar (21) en bij mensen van boven de 65 jaar (19) en relatief weinig bij mensen tussen 25 en 54 jaar (10). Gezien de hoge frequentie van voedingsvragen in de huisartsenpraktijk, lijkt meer aandacht voor voedings- en dieetleer in het medisch curriculum gewenst, vooral met betrekking tot de genoemde aandoeningen.

Auteursinformatie

Sint Radboudziekenhuis, Kliniek voor Inwendige Ziekten, afd. Voedingsleer van de Mens, Postbus 9101, 6500 HB Nijmegen.

Mw.ir.M.van Dusseldorp, voedingskundige; mw.H.Meeuws, mw.

H.van Kessel, mw.L.Hendriks en L.Chin, medisch studenten.

Nijmeegs Universitair Huisartseninstituut, Nijmegen.

C.Bakx, huisarts.

Contact mw.ir.M.van Dusseldorp

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties