Foliumzuur en miskramen

Nieuws
F. Kievits
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2001;145:1996
Download PDF

Vrouwen die zwanger willen worden kunnen met een gerust hart dagelijks foliumzuurtabletjes innemen ter voorkoming van een neuralebuisdefect bij hun baby. Het innemen hiervan veroorzaakt geen hogere kans op een miskraam. Dit concludeert de arts Jacqueline Gindler van de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention in The Lancet (2001;358:796-800) op grond van een Chinees-Amerikaans onderzoek bij ruim 23.500 vrouwen. Hiermee weerlegt zij de resultaten van een eerdere studie (Lancet 1997;350:313-5) waarin een verhoogd risico op een miskraam werd gevonden na het innemen van multivitaminepreparaten met 800 ?g aan foliumzuur.

In 1993 organiseerde het Chinese ministerie van Volksgezondheid een campagne om alle vrouwen erop attent te maken dat zij bij een zwangerschapswens tabletjes foliumzuur moesten slikken ter voorkoming van een open ruggetje bij de baby's. Tijdens de campagne werden de vrouwen uitgenodigd zich alvast te laten registreren, zodat precies kon worden opgetekend wanneer zij startten met de inname van foliumzuur en wanneer zij zwanger werden. De vrouwen kregen het advies 400 ?g foliumzuur per dag te nemen zonder toevoeging van andere vitaminen of mineralen.

In totaal gaf 92 van de vrouwen gehoor aan de uitnodiging en liet zich registreren. Iedere vrouw kreeg elke maand bezoek van een lokale gezondheidswerker die hen voorzag van een maandvoorraad folimzuur en die de registratieformulieren invulde. De vrouwen kregen ook een zwangerschapstest die zij moesten uitvoeren binnen twee weken nadat hun menstruatie was uitgebleven. De zo verzamelde gegevens werden maandelijks opgestuurd naar de Universiteit van Peking, die de evaluatie van de campagne verzorgde en de gegevens vervolgens opborg in een archief. De registratie sloot in september 1995.

Voor de studie werden 21.935 jonge vrouwen geselecteerd die voor de eerste keer zwanger waren en die op dezelfde tijd in de zwangerschap met het gebruik van foliumzuur waren gestart. De groep werd vergeleken met een overeenkomstige groep van 1871 vrouwen die geen foliumzuur hadden ingenomen. De gemiddelde leeftijd van de vrouwen lag voor beide groepen tussen de 23 en 24 jaar. Van de totale groep vrouwen kreeg 9,1 (2155/23.806) een spontane miskraam. Voor de groep die foliumzuur had ingenomen was het percentage 9,0. Voor de groep die dit niet had gedaan was het percentage 9,3.

Deze retrospectieve populatiestudie is volgens de onderzoekers uniek, omdat er van de vrouwen goed gedocumenteerde gegevens beschikbaar waren. Zo was niet alleen bekend wanneer zij startten met de inname van foliumzuur of wanneer zij zwanger werden, maar ook hun gewicht, ethnische afkomst, opleiding en beroep. Hierdoor konden homogene onderzoeksgroepen worden samengesteld.

Gerelateerde artikelen

Reacties