Waarom het NTvG-besluit om farma-advertenties te weren belangrijk is

Financiële belangen en oncologische geneesmiddelen

Illustratie van een weegschaal waarop aan de linkerkant een EHBO-doos ligt en aan de andere kant een stapel munten.
Luisteren
John-John B. Schnog
Michael J. Samson
Ashley J. Duits
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2022;166:D6738
Abstract

Nieuwe oncologische middelen krijgen vaak goedkeuring, ook als de gezondheidswinst beperkt is en ze gebaseerd zijn op onderzoek met tekortkomingen. Volgens de auteurs van dit artikel komt dat mede door financiële belangenverstrengeling in de medische wereld. Een pleidooi voor meer bewustwording.

Samenvatting

Het aantal nieuwe oncologische behandelingen neemt snel toe, echter vaak met beperkte gezondheidswinst. Het wetenschappelijk onderzoek dat als basis dient voor deze behandelingen, schiet regelmatig tekort. Dat desondanks middelen van beperkte waarde tot de oncologische markt toetreden, komt door verschillende factoren. Eén daarvan is dat er geregeld sprake is van financiële belangenverstrengeling (FBV) tussen de farmaceutische industrie (farma) en onderzoekers, opinieleiders tot aan redactieleden van vakbladen. Dit draagt bij aan de blootstelling van patiënten aan behandelingen van weinig waarde, onnodig hoge kosten voor de zorg, maar vooral aan aanzienlijke winst voor farma. Het besluit van het NTVG om alle reclame van farma alsook door farma gesponsord onderwijs te weren, geeft een belangrijk signaal af en is een eerste stap om het effect van FBV te beperken en de relatie met farma te herijken.

Het audiobestand van dit artikel is alleen toegankelijk voor abonnees. Log in om het artikel te beluisteren.
Abonneren
Auteursinformatie

Curaçao Biomedical & Health Research Institute, Curaçao: dr. J.B. Schnog, internist-hematoloog/medisch oncoloog (tevens: Curaçao Medical Center, afd. Hematologie-Medische Oncologie, Curaçao); prof.dr. A.J. Duits, medisch immunoloog (tevens: Stichting Rode Kruis Bloedbank, Curaçao en Onderwijsinstituut Universitair Medisch Centrum Groningen, Groningen). Curaçao Medical Center, afd. Radiotherapie: drs. M.J. Samson, radiotherapeut-oncoloog.

Contact J.B. Schnog (jbschnog@me.com)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
John-John B. Schnog ICMJE-formulier
Michael J. Samson ICMJE-formulier
Ashley J. Duits ICMJE-formulier
De beoordeling van oncologische middelen
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Farmacotherapie
Oncologie

Gerelateerde artikelen

Reacties