Hou de effecten van farmaca in de gaten

Farmacotherapie na bariatrische chirurgie: niet altijd voorspelbaar

Meetlint om een aantal pillen
André P. van Beek
Hjalmar R. Bouma
Michiel A. Damhof
Eric N. van Roon
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2023;167:D7633
Abstract

Beste collega’s,

In deze klinische les gaan wij het hebben over de gevolgen van bariatrische chirurgie voor farmacotherapie. Door de ingreep verandert de biologische beschikbaarheid van bepaalde medicijnen. Dat kan grote gevolgen hebben voor de effectiviteit, zoals blijkt uit de ziektegeschiedenis van de patiënten die wij presenteren.

Bariatrische operaties hebben tot doel het gewicht te verminderen. Ze worden steeds vaker toegepast bij patiënten met ernstige obesitas (BMI ≥ 40 kg/m2, of een BMI ≥ 35 kg/m2 met comorbiditeiten).1 De Dutch Audit for Treatment of Obesity(DATO)-registratie laat zien dat in de jaren 2015 tot 2019 in Nederland jaarlijks 10.000 tot 12.000 van deze operaties zijn uitgevoerd. Bij circa 60-75% van de patiënten werd de Roux-en-Y-gastric bypass toegepast, bij 15-25% de ‘sleeve gastrectomy’ en bij 5-10% de ‘one anastomosis gastric bypass’ (ook wel ‘mini-gastric bypass’ genoemd).2

Hoewel exacte aantallen niet bekend zijn, is het redelijk om te schatten dat de totale populatie van Nederlanders die zo’n ingreep heeft ondergaan al ver boven de 100.000 ligt. De anatomische en functionele veranderingen aan de tractus digestivus bij deze operaties zijn groot. Daardoor kunnen belangrijke veranderingen in de biologische beschikbaarheid van geneesmiddelen ontstaan. In dit artikel beschrijven wij drie patiënten…

Auteursinformatie

UMC Groningen-Universiteit van Groningen, Groningen, afd. Endocrinologie: dr. A.P. van Beek, internist-endocrinoloog; afd. Klinische Farmacie en Farmacologie: dr. H.R. Bouma, internist acute geneeskunde-farmacoloog (tevens: afd. Interne Geneeskunde). Medisch Centrum Leeuwarden, afd. Klinische Farmacie en Farmacologie, Leeuwarden: drs. M.A. Damhof, prof.dr. E.N. van Roon, ziekenhuisapotheker-klinisch farmacoloog (tevens: Rijkuniversiteit Groningen, afd. Farmacotherapie, -Epidemiologie en -Economie).

Contact A.P. van Beek (a.p.van.beek@umcg.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
André P. van Beek ICMJE-formulier
Hjalmar R. Bouma ICMJE-formulier
Michiel A. Damhof ICMJE-formulier
Eric N. van Roon ICMJE-formulier
Geneesmiddelengebruik aanpassen na bariatrische chirurgie
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Farmacotherapie
Huisartsgeneeskunde
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties