Etnische verschillen in de voorkeur voor thuisbevallingen en het zorgtraject dat zwangeren doorlopen

Onderzoek
S. Anthony
M.P. Amelink-Verburg
D.G. Korfker
A.M. van Huis
K.M. van der Pal-de Bruin
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2008;152:2514-8
Abstract

Samenvatting

Doel

Het onderzoeken van etnische verschillen bij zwangeren ten aanzien van het zorgtraject tijdens de zwangerschap en ten aanzien van de plaats van baring.

Opzet

Descriptief, retrospectief onderzoek.

Methode

Gegevens uit de Landelijke Verloskunde Registratie van de 1e en 2e lijn (LVR-1 en LVR-2) over alle bevallingen in Nederland in de periode 1995-2002 (n = 1.401.892) werden gekoppeld en geanalyseerd met betrekking tot zorgverlener, plaats van baring en etniciteit van de zwangere. De LVR-indeling van etniciteit was: Nederlands, mediterraan, ander Europees, creools, Hindoestaans, Aziatisch en overig.

Resultaten

Andere Europese (niet-Nederlandse) en Aziatische zwangeren begonnen de zwangerschapszorg vaak bij de verloskundige en werden niet vaak overgedragen naar de tweede lijn. Zij voltooiden de baring het vaakst onder begeleiding van de verloskundige (45,3 van de andere Europese en 44,6 van de Aziatische zwangeren). Bij Hindoestaanse en creoolse zwangeren gebeurde dat het minst vaak (respectievelijk 33,1 en 28,0). Zij begonnen de zwangerschapszorg namelijk vaak in de tweede lijn om medische redenen en werden ook vaak tijdens de zwangerschap of baring overgedragen. Van de Nederlandse zwangeren voltooide 39 de baring bij de verloskundige. Van hen die onder verantwoordelijkheid van de verloskundige aan de baring begonnen, kozen 3 op de 4 Nederlandse vrouwen voor een thuisbevalling, tegen 1 op de 3 mediterraanse en 1 op de 5 Hindoestaanse zwangeren.

Conclusie

Er bestaan grote etnische verschillen in het doorlopen zorgtraject, de voorkeur voor de plaats van bevalling en de uiteindelijke plaats van baring. Dit is van belang voor de voorlichting over en het beleid binnen het verloskundige systeem in Nederland.

Ned Tijdschr Geneeskd. 2008;152:2514-8

Auteursinformatie

TNO Kwaliteit van Leven, sector Voortplanting en Perinatologie, Postbus 2215, 2301 CE Leiden.

Mw.dr.S.Anthony, epidemioloog; mw.drs.M.P.Amelink-Verburg, verloskundig onderzoeker; mw.drs.D.G.Korfker, medisch antropoloog en verloskundige; mw.dr.K.M.van der Pal-de Bruin, epidemioloog.

Stichting Perinatale Registratie Nederland, Bilthoven.

Mw.A.M.van Huis, verloskundige.

Contact mw.drs.D.G.Korfker (dineke.korfker@tno.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties