Ernstige complicaties van subcutane injecties met vloeibare paraffine of siliconen voor het verbeteren van de lichaamscontour bij 15 man-naar-vrouwtransseksuelen

Onderzoek
P.S. Verduijn
J.J. Hage
R.C.J. Kanhai
A.L. Oen
R.B. Karim
P.J. van Diest
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2001;145:1739-44
Abstract

Samenvatting

Het onderhuids injecteren van vloeibare paraffine of siliconen ter verbetering van de lichaamscontour wordt, vanwege de inherente complicaties, sinds de afgelopen jaren zestig beschouwd als een obsolete techniek. Desondanks worden dergelijke injecties, ook in Nederland, nog steeds aangeboden aan man-naar-vrouwtransseksuelen als een simpele ingreep ter vervrouwelijking van de lichaamscontour.

In een groep van 15 van deze transseksuele patiënten besloeg het ziektevrij interval tussen de injecties en het optreden van symptomen en klachten 6 maanden tot 17 jaar (gemiddeld: 5,5 jaar). De complicaties variëren in de literatuur van lokale huidveranderingen tot chronische pulmonale insufficiëntie en overlijden, en bestonden in de beschreven groep vooral uit infecties, zwellingen en deformiteiten. Met siliconenspecifieke MRI-sequenties kunnen de geïnjecteerde siliconen worden onderscheiden van het omliggende vet- en spierweefsel.

De medicamenteuze behandeling van klachten door siliconeninjectie bestaat uit bestrijding van infectie en ontsteking met corticosteroïden en antibiotica. Radicale chirurgische behandeling dient beperkt te blijven tot patiënten met ernstige klachten die niet reageren op conservatieve behandeling.

Vanwege de ernstige complicaties die op de langere termijn op kunnen treden, dient het onderhuids injecteren van vloeibare paraffine of siliconen ten stelligste te worden ontraden.

Auteursinformatie

Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, afd. Plastische en Reconstructieve Chirurgie, Plesmanlaan 121, 1066 CX Amsterdam

P.S.Verduijn, assistent-geneeskundige; dr.J.J.Hage, plastisch chirurg.

Universitair Medisch Centrum, afd. Algemene Chirurgie, Utrecht.

R.C.J.Kanhai, assistent-geneeskundige.

VU Medisch Centrum, Amsterdam.

Afd. Radiodiagnostiek: mw.A.L.Oen, assistent-geneeskundige.

Afd. Pathologische Anatomie: prof.dr.P.J.van Diest, patholoog.

Slotervaart ziekenhuis, afd. Plastische en Reconstructieve Chirurgie, Amsterdam.

Dr.R.B.Karim, plastisch chirurg.

Contact dr.J.J.Hage (j.jorishage@inter.nl.net)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties