Ernstige bijwerkingen van fluorochinolonen

Beperkt risico op bindweefselgerelateerde aandoeningen als aneurysma’s
Dilemma
25-11-2020
Janine Boes, A.S.M. (Ton) Dofferhoff, Hanneke W.H.A. Fleuren en C. (Kees) Kramers

In 2018 waren er 336.500 gebruikers van fluorochinolonen in Nederland.1 In 2018 publiceerde het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) het bericht dat gebruik van fluorochinolonen gerelateerd is aan een aneurysma of dissectie van de aorta.2 De praktische consequenties hiervan zijn onduidelijk.

Casus

U ziet een 70-jarige man met koorts en mictieklachten die passen bij een urineweginfectie met tekenen van weefselinvasie. U stuurt de urine op voor kweek en schrijft de patiënt ciprofloxacine voor. Een paar dagen later komt zijn vrouw op het spreekuur. Zij heeft gehoord dat ciprofloxacine kan leiden tot een scheur van de aorta. Ze maakt zich zorgen, omdat haar man een aneurysma van de aorta heeft. Wat is nu het beste beleid?

Beschouwing

Mechanisme

Fluorochinolonen worden in verband gebracht met een toename van tendinopathieën, aneurysma’s en dissecties van de aorta, en netvliesloslatingen. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat fluorochinolonen een verhoogde activiteit van matrix-metalloproteïnasen (MMP’s) teweegbrengen, wat leidt tot afbraak van collageen type ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing