Mogelijk verband fluorochinolonen en aortaproblemen

Marjolein Swart
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2015;159:C2779

Patiënten die fluorochinolonen gebruiken, hebben een hoger risico op een aortadissectie of aorta-aneurysma. Deze bijwerkingen zijn echter zeldzaam. Dat concluderen Chien-Chang Lee (National Taiwan University Hospital) en collega’s in JAMA Internal Medicine (2015; online 5 oktober).

Eerder beschreven bijwerkingen van fluorochinolonen – breedspectrumantibiotica – zijn achillespeesrupturen (NTvG. 2012;156:A4192), tendinopathie en netvliesloslating. Fluorochinolonen induceren mogelijk degradatie van collageen. En omdat collageen een belangrijke component is van de aortawand, zouden fluorochinolonen een dissectie of aneurysma van de aorta kunnen uitlokken.

Daarom bestudeerden de onderzoekers gegevens uit de database van de Taiwanese nationale zorgverzekeraar. Voor hun geneste patiënt-controleonderzoek selecteerden zij patiënten en controles uit de ongeveer 1 miljoen mensen die in de periode 2000-2011 vervolgd waren. De auteurs vergeleken 1477 patiënten met een aortadissectie of -aneurysma met 147.700 gematchte controles middels een ‘propensity score’-methode. Hiermee corrigeerden zij voor 96 mogelijke confounders, zoals cardiovasculaire comorbiditeit en het gebruik van bepaalde medicijnen.

Patiënten met een aortadissectie of -aneurysma waren vaker cardiovasculair belast dan controles. Recent gebruik van fluorochinolonen – in de 60 dagen voorafgaand aan ziekenhuisopname – was gerelateerd aan een hoger risico op een dissectie of aneurysma van de aorta (relatief risico (RR): 2,28; 95%-BI: 1,67-3,13). Voor patiënten die van een jaar tot 3 maanden voor de opname fluorochinolonen hadden gebruikt was het risico op een dissectie of aneurysma ook nog verhoogd (RR: 1,49; 95%-BI: 1,18-1,90). Vooral vrouwen en 70-plussers die deze antibiotica gebruikten hadden een hoger risico. Het risico op een dissectie of een aneurysma nam toe met de duur van de behandeling: 2,60% bij een kuur van 3-14 dagen en 2,92% bij een kuur van meer dan 2 weken.

‘Hoewel dissecties en aneurysma’s zeldzame bijwerkingen van fluorochinolonen zijn, moeten artsen alert zijn op dit mogelijke risico’, zo besluiten de auteurs.

Gerelateerde artikelen

Reacties