Ernstig oesofagusletsel als complicatie bij behandeling met risedroninezuur

Klinische praktijk
A. Bijlsma
H. Blokzijl
J. Vecht
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2008;152:2105-7
Abstract

Dames en Heren,

Bisfosfonaten beschouwt men over het algemeen als veilige geneesmiddelen.1 2 Men past ze in orale en intraveneuze vorm toe voor onder andere de behandeling van postmenopauzale en glucocorticoïdgeïnduceerde osteoporose, de ziekte van Paget, pathologische fracturen en wervelinzakking door botmetastasen van solide tumoren, en hypercalciëmie bij osteolyse.3 Voorbeelden van orale bisfosfonaten zijn risedroninezuur, alendroninezuur en etidroninezuur.

De werking van bisfosfonaten berust op een selectieve remming van osteoclastgeïnduceerde botresorptie. Men heeft aangetoond dat door hun toepassing de botmineraaldichtheid toeneemt en de incidentie van osteoporotische fracturen afneemt.4-6 Als bijwerkingen worden onder andere buikpijn, dyspepsie, obstipatie, diarree, winderigheid, hoofdpijn en musculoskeletale pijn genoemd.3 Bovendien is beschreven dat bisfosfonaten kunnen leiden tot oesofagitis en oesofagusstricturen.7

In dit artikel beschrijven wij de ziektegeschiedenis van een patiënt die zich presenteerde met ernstig oesofagusletsel bij gebruik van een bisfosfonaat. Het aantal patiënten dat bisfosfonaten gebruikt neemt nog steeds toe. Men…

Auteursinformatie

Isala klinieken, afd. Maag-, Darm- en Leverziekten, Postbus 10.400, 8014 GK Zwolle.

Mw.drs.A.Bijlsma en hr.drs.H.Blokzijl, artsen in opleiding tot maag-darm-leverarts; hr.dr.J.Vecht, maag-darm-leverarts.

Contact hr.dr.J.Vecht (j.vecht@isala.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties