Hoe moeten we de Nederlandse cijfers duiden?

Epidemiologie van seksueel overdraagbare infecties

Klinische praktijk
Jan E.A.M. van Bergen
Henry J.C. de Vries
Birgit H.B. van Benthem
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2018;162:D2736
Abstract

Samenvatting

Surveillance van seksueel overdraagbare infecties (SOI’s) in Nederland is gebaseerd op gegevens van de Centra Seksuele Gezondheid van de GGD en op die van de NIVEL Zorgregistraties eerste lijn.

Epidemiologische gegevens laten een sterke stijging van het aantal bacteriële SOI’s zien in de afgelopen decennia, maar de betekenis hiervan is onduidelijk.

Er wordt namelijk veel vaker getest en met gevoeligere testen, en vaker bij mensen uit selecte hoog-risicogroepen waarbij veranderingen in de triagering of het testgedrag van invloed zijn op de interpretatie van trends.

Preventie, vroege opsporing en snelle behandeling hebben geleid tot een daling van het aantal nieuwe diagnosen ‘hiv-infectie’.

Ontwikkelingen als pre-expositie-profylaxe, mobiele datingapps, seks onder invloed van drugs (chemseks), vaccinaties, nieuwe technologieën voor snelle, eenvoudigere diagnostiek en zelftesten vragen om maatwerk in de bestrijding van infectieziekten en om aanvullingen op de huidige surveillance.

Auteursinformatie

RIVM, Centrum voor Infectieziektebestrijding, Bilthoven: prof.dr. J.E.A.M. van Bergen, huisarts (tevens: AMC-UvA, afd. Huisartsgeneeskunde, en Aidsfonds-Soa Aids Nederland); prof.dr. H.J.C. de Vries, dermatoloog; dr. B.H.B. van Benthem, epidemioloog.

Contact J.E.A.M. van Bergen (jvanbergen@soaaids.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: er zijn mogelijke belangen gemeld bij dit artikel. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Jan E.A.M. van Bergen ICMJE-formulier
Henry J.C. de Vries ICMJE-formulier
Birgit H.B. van Benthem ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties