Enkele grondbegrippen uit de statistiek; IV. Doelpopulaties en onderzoekpopulaties bij medisch-wetenschappelijk onderzoek

Klinische praktijk
Chr.L. Rümke
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1988;132:1523-4

In voorgaande artikelen besteedden wij aandacht aan de statistische begrippen populatie en aselecte steekproef. (zie bl. 1422 en bl. 1472.) Thans zullen wij stilstaan bij de manier waarop deze veelal in de praktijk worden gehanteerd bij wetenschappelijk onderzoek in de geneeskunde. Het gebruik van de termen populatie en steekproef kan verhelderend werken bij het doordenken van de draagwijdte van conclusies uit dergelijk onderzoek. Bij onze bespreking gaan wij uit van een voorbeeld.

Doelpopulaties

Veronderstel dat men een vergelijkend onderzoek wil doen naar de effecten van twee verschillende behandelingsmethoden voor patiënten bij wie op een bepaalde manier een maagzweer is gevonden. Deze zeer uitgebreide populatie noemt men wel de doelpopulatie (in het Engels: target population) van het onderzoek. Een dergelijke populatie is een abstracte constructie. Ze omvat alle patiënten met een maagzweer, waar ter wereld ze ook mogen leven of hebben geleefd of zullen leven. Wanneer men een onderzoek gaat…

Auteursinformatie

Prof.dr.Chr.L.Rümke, oud-hoogleraar in de medische statistiek, De Ruyschlaan 207, 1181 PE Amstelveen.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties