Enkele grondbegrippen uit de statistiek; VI. Statistische toetsing en de onbetrouwbaarheid van op grond daarvan getrokken conclusies

Klinische praktijk
Chr.L. Rümke
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1988;132:1603-6

In een voorgaand artikel in deze reeks (zie bl. 1384) werd erop gewezen dat de statistiek als hulpwetenschap kan worden gebruikt bij de analyse van uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek. De gedachtengang die ten grondslag ligt aan het uitvoeren van statistische technieken, zullen we nu in het kort uiteenzetten. Ook de onbetrouwbaarheid van met behulp daarvan getrokken conclusies zullen we nader bezien. Daarbij beperken we ons tot een bespreking van statistische toetsingen. Op de uitkomsten van berekeningen van betrouwbaarheidsintervallen is het gestelde van overeenkomstige toepassing.

In de eerste fase van het generaliseren van waarnemingen bij steekproeven tot conclusies over de onderzoekpopulatie heeft de toepassing van statistische technieken geen plaats. Bij het trekken van conclusies gebruikt men dan in de eerste plaats alle beschikbare kennis op het terrein waarover het onderzoek gaat. De eerder behandelde grondbegrippen populatie en steekproef geven steun bij het overzien van de reikwijdte van mogelijke generalisaties. Zuiverheid…

Auteursinformatie

Prof.dr.Chr.L.Rümke, oud-hoogleraar in de medische statistiek, De Ruyschlaan 207, 1181 PE Amstelveen.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties