Electieve endovasculaire of open behandeling van het infrarenale AAA?

OVER-trial beëindigt de discussie niet
Commentaar
22-01-2020
Jorg L. de Bruin en Mark J.W. Koelemay

De behandeling van het infrarenale aneurysma van de abdominale aorta heeft de laatste 30 jaar een transformatie ondergaan van vervanging door een buis- of broekprothese in een open operatie naar minimaal invasieve chirurgie met een endovasculaire stentgraft (endoprothese). Het Britse National Institute for Health Care and Excellence (NICE) adviseert in zijn conceptrichtlijn om een open operatie te doen wanneer de twee methoden even geschikt zijn, vanwege de mogelijk slechtere overleving op de lange termijn, een hoger risico op re-interventie en daarmee hogere kosten na de plaatsing van een endoprothese. Hebben de Britten een punt?

Een profylactische operatie van een asymptomatisch infrarenaal aneurysma van de abdominale aorta (AAA) wordt geadviseerd als de diameter van het AAA 5,5 cm is bij mannen en 5,0 cm bij vrouwen; het doel van de operatie is om overlijden door ruptuur te voorkomen. De behandeling van het infrarenale AAA door via de liesslagaders een endoprothese in te brengen (endovasculaire aneurysmareparatie, EVAR) biedt belangrijke procedurele voordelen, zoals een lagere perioperatieve sterfte, minder complicaties en sneller postoperatief herstel.

Uit gegevens van de Dutch Surgical Aneurysm Audit (DSAA) blijkt dat in Nederland 79% van de ongeveer 2350 electieve aneurysmaoperaties die jaarlijks worden uitgevoerd, EVAR’s zijn.1 De perioperatieve sterfte is 0,9% na EVAR, en 5% na een open operatie.1 Dit verschil wordt deels veroorzaakt doordat patiënten met complexere aneurysma’s vaker een open operatie ondergaan, maar er is ook een verschil als het aneurysma op beide manieren geopereerd kan worden. Uit de DSAA-gegevens blijkt ook dat 15% ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing