Effectiviteit van influenzavaccinatie bij kinderen

Tijd voor een ander beleid?
Commentaar
29-09-2020
Joanne G. Wildenbeest en Theo J.M. Verheij

Recentelijk toonden Nederlandse onderzoekers aan dat het aantal luchtweginfecties bij kinderen met een chronische ziekte niet afneemt door hen tegen influenza te vaccineren. Wordt het tijd dat het beleid om kinderen op indicatie tegen influenza te vaccineren op de schop gaat?

De huidige covid-19-epidemie laat nog maar weer eens duidelijk zien hoe groot de morbiditeit en mortaliteit kan zijn die respiratoire virussen met zich meebrengen. De meeste respiratoire virussen verspreiden zich elke winter weer onder de bevolking terwijl er alleen tegen influenza momenteel een vaccin bestaat. Voor influenza is er zowel een vaccin met levend verzwakt virus als een met geïnactiveerd virus. Het nadeel van het influenzavaccin is dat door de wisselende circulerende influenzatypes de bescherming en dus ook de effectiviteit per jaar wisselt. In tegenstelling tot andere landen waar vaccinatie wordt aanbevolen voor de hele bevolking, zoals de Verenigde Staten, wordt in Nederland vaccinatie tegen het influenzavirus alleen aanbevolen voor risicogroepen. Dit geldt voor zowel volwassenen als kinderen.

Nederlands onderzoek

Een recente studie waarvan de Nederlandstalige versie in het Onderzoek dubbel (D4942) verschenen is, onderzocht of de strategie om alleen personen met een verhoogd risico op complicaties te vaccineren ook effectief is bij kinderen.1 Hiervoor ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing