Effectiviteit van afspraken binnen de Enschedese stroke-service om patiënten met een beroerte adequaat te verwijzen van de stroke-unit in het ziekenhuis naar een verpleeghuis voor kortdurende reactivering

Onderzoek
N.M. Nijmeijer
B.M. Aan de Stegge
S.U. Zuidema
H.J.W.A. Sips
P.J.A.M. Brouwers
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2005;149:2344-9
Abstract

Samenvatting

Doel

Beoordelen van effectiviteit van afspraken binnen de Enschedese stroke-service om patiënten met een beroerte adequaat door te verwijzen van een stroke-unit in het ziekenhuis naar een verpleeghuis voor kortdurende reactivering.

Opzet

Prospectief, deels retrospectief.

Methode

Alle patiënten die in de periode 1 juli 1999-31 juli 2003 van de stroke-unit in het Medisch Spectrum Twente werden verwezen naar de CVA-reactiveringsunit (CRU) werden geïncludeerd. Verwijzing vond plaats door middel van een actieve multidisciplinaire aanpak met omschreven verwijzingsafspraken. De primaire uitkomstmaat was het aantal patiënten dat na reactivering met ontslag naar huis kon gaan. Ook werd de samenhang onderzocht van leeftijd, Barthel- en Rankin-score bij opname op de CRU en medische complicaties tijdens het verblijf op de CRU, met de uiteindelijke ontslagbestemming.

Resultaten

Er werden 232 patiënten geïncludeerd, 133 vrouwen en 99 mannen, met een gemiddelde leeftijd van 76,4 jaar. Binnen 3 maanden ging 63 van de patiënten naar huis. Na 6 maanden was 82 naar huis ontslagen. Binnen 6 maanden was 8 overleden en 9 van de patiënten kwam uiteindelijk op een chronisch verpleeghuisbed. Van patiënten van 80 jaar en ouder kon 75 binnen zes maanden naar huis worden ontslagen. Patiënten met slechte Barthel- en Rankin-scores en medische complicaties hadden een kleinere kans om naar huis te worden ontslagen.

Conclusie

Effectieve verwijzing van patiënten vanuit de stroke-unit naar een verpleeghuis voor kortdurende reactivering is mogelijk. Adequate patiëntenselectie, goede verwijzingsafspraken en multidisciplinair overleg zorgen ervoor dat de meeste patiënten uiteindelijk met ontslag naar huis kunnen gaan.

Ned Tijdschr Geneeskd 2005;149:2344-9

Auteursinformatie

Verpleeghuis Bruggerbosch, Enschede.

Medisch Spectrum Twente, afd. Neurologie, Enschede.

Mw.B.M.aan de Stegge, assistent-geneeskundige; hr.H.J.W.A.Sips (thans: Oosterscheldeziekenhuis, afd. Neurologie, Goes) en hr.dr.P.J.A.M.Brouwers, neurologen.

Universitair Medisch Centrum St Radboud, afd. Verpleeghuisgeneeskunde, Nijmegen.

Hr.S.U.Zuidema, verpleeghuisarts-onderzoeker.

Contact Mw.N.M.Nijmeijer, assistent-geneeskundige (n.nijmeijer@zorgpalet.com)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties