Effecten van orale anticonceptiva van de tweede en de derde generatie op de hemostase

Klinische praktijk
S. Middeldorp
J. Rosing
B.N. Bouma
H.R. Büller
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2001;145:252-6
Abstract

Samenvatting

- Het gebruik van orale anticonceptiva heeft invloed op de hemostase: veranderingen treden op in het procoagulante, het anticoagulante en het fibrinolytische systeem.

- De epidemiologisch aangetoonde sterkere stijging van het risico op veneuze trombo-embolie bij gebruik van orale anticonceptiva van de derde generatie, ten opzichte van die van de tweede generatie, heeft geleid tot een hernieuwd onderzoek naar de hemostatische veranderingen bij gebruik van beide soorten anticonceptiva.

- In een gerandomiseerd en gekruist onderzoek gaf het gebruik van de derdegeneratiepil, vergeleken met de tweedegeneratiepil, een sterkere toename te zien van factor VII en protrombine, en een uitgesprokener daling van factor V.

- Verworven geactiveerd-proteïne-C(APC)-resistentie werd in veel sterkere mate door preparaten van de derde dan door die van de tweede generatie veroorzaakt.

- De concentratie van proteïne S bleek uitsluitend sterk te dalen bij gebruik van de derdegeneratiepil, en niet te veranderen tijdens gebruik van de tweedegeneratiepil.

- De met orale anticonceptiva samenhangende effecten op het anticoagulante systeem lijken erg op die van sommige vormen van erfelijke trombofilie.

- Indien een vrouw met erfelijke APC-resistentie (als gevolg van factor V Leiden) ook orale anticonceptiva gebruikt, en vooral wanneer zij die van de derde generatie gebruikt, wordt zij blootgesteld aan een aanzienlijke toename van het risico op veneuze trombose en wordt zij nog resistenter tegen de stollingremmende werking van proteïne C.

- Op grond van de epidemiologische achtergronden van het verschil in tromboserisico tussen orale anticonceptiva van de tweede en de derde generatie beveelt men voor orale anticonceptie een tweedegeneratiepil als eerste keus aan.

Auteursinformatie

Academisch Medisch Centrum, afd. Vasculaire Geneeskunde, Postbus 22.660, 1100 DD Amsterdam.

Mw.dr.S.Middeldorp en prof.dr.H.R.Büller, internisten.

Universiteit Maastricht, Cardiovasculair Research Instituut, afd. Biochemie, Maastricht.

Prof.dr.J.Rosing, biochemicus.

Universitair Medisch Centrum, afd. Hematologie, Utrecht.

Prof.dr.B.N.Bouma, biochemicus.

Contact mw.dr.S.Middeldorp (s.middeldorp@amc.uva)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties