Een zeldzame oorzaak van heesheid

Klinische praktijk
Pepijn Krielen
Bart M. Wensing
Mark Dirven
Wout B. Barendregt
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2021;165:D5884
Abstract

Samenvatting

Achtergrond

Heesheid is een veelvoorkomende klacht in de huisartsenpraktijk en heeft vaak een onschuldige oorzaak. In enkele gevallen is verwijzing naar een kno-arts gewenst.

Casus

We presenteren de ziektegeschiedenis van een 70-jarige gezonde man die bij de huisarts komt vanwege progressieve heesheid. Op een CT-angiografie van de thorax wordt een sacculair aneurysma gezien van het proximale deel van de thoracale aorta descendens. Na uitschakeling van het aneurysma verdwijnen de klachten.

Conclusie

Een aneurysma van de thoracale aorta descendens is een zeldzame oorzaak van heesheid (1-3%) en is ook wel bekend als het syndroom van Ortner. Door compressie van het aneurysma op de linker N. laryngeus recurrens ontstaat een parese van de linker stemband, met heesheid als gevolg. Behandeling van het aneurysma leidt niet altijd tot vermindering van de symptomen. Vroegtijdige behandeling kan irreversibele zenuwschade mogelijk voorkomen.

Auteursinformatie

Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis, Nijmegen: Afd. Heelkunde: dr. P. Krielen, aios chirurgie; dr. W.B. Barendregt, vaatchirurg. Afd. Keel-, Neus- en Oorheelkunde: dr. B.M. Wensing, kno-arts. Radboudumc, afd. Vaatchirurgie, Nijmegen: drs. M. Dirven, vaatchirurg.

Contact P. Krielen (p.krielen@cwz.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Pepijn Krielen ICMJE-formulier
Bart M. Wensing ICMJE-formulier
Mark Dirven ICMJE-formulier
Wout B. Barendregt ICMJE-formulier

Ook interessant

Reacties