Een vrouw met een blauwe verkleuring van de huid

Wat is de diagnose?
Joeke M. Felderhof
Koen D. Quint
Corrie A.M. Marijnen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2012;156:A5188
Abstract

Casus

Een 86-jarige vrouw kwam voor poliklinische controle op de afdeling Radiotherapie vanwege een melanoom van de conjunctiva van het linker oog (T4N0M0), waarbij zij 1 jaar na de diagnosestelling linkszijdige halskliermetastasen had ontwikkeld. Gezien de leeftijd van patiënte en de snelle ziekteprogressie was afgezien van een halsklierdissectie en was de hals bestraald (16 fracties van 3,125 Gy). Nu zagen wij een matig tot scherp begrensde, blauwe verkleuring van de huid die verliep van de behaarde hoofdhuid, over de linker wang tot presternaal (figuur a). Ook het linker oor was aangedaan. Bij navraag bleek de asymptomatische verkleuring zich sinds 1…

Auteursinformatie

LUMC, Leiden.

Afd. Klinische Oncologie: drs. J.M. Felderhof, aios radiotherapie; prof.dr. C.A.M. Marijnen, radiotherapeut-oncoloog.

Afd. Dermatologie: dr. K.D. Quint, aios dermatologie.

Contact drs. J.M. Felderhof (j.m.felderhof@lumc.nl)

Verantwoording

Belangenconflict: geen gemeld. Financiële ondersteuning: geen gemeld.
Aanvaard op 24 juli 2012

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Kees 9 Dr C.J.W.)
Van Ginkel

Deze diffuus leisteen blauwe verkleuring ( melanine ?) van de huid als een vorm van lymfangitis carcinomatosa bij primair melanoom is naar mijn ervaring een uitermate zeldzaam klinisch beeld.  Het bijzondere van deze casus is het diffuse patroon  van de blauwe verkleuring.Zelf heb ik dit beeld  in praktijk nooit gezien.

Wel de  discrete blauw/zwarte, soms wat donker roodbruine  maculae/noduli als uiting van satelliet metastasen rondom het  litteken van het primaire melanoom  of in-transit metastasen  in het traject tussen primair melanoom en bijbehorende lymfeklier , eveneens  een uiting van metastasering van het primair melanoom.

Kees van Ginkel, dermatoloog, Deventer Ziekenhuis