Een vrouw met brandende pijn in de armen na een val

Casuïstiek
05-10-2020
Jiri Moekotte, Mahi Dzelili en Tanca C. Minderhoud

Samenvatting

Achtergrond

Het centrale-ruggenmergsyndroom is een incomplete dwarslaesie die na gering trauma van de cervicale wervelkolom kan ontstaan.

Casus

Een 73-jarige patiënte kwam naar onze SEH met klachten van een pyelonefritis met daarbij zwakte en brandende pijn aan armen en benen na een val op het hoofd. De zwakte en pijn verbeterden niet tijdens de opname. Wij vroegen de neuroloog in consult die het centrale-ruggenmergsyndroom bij patiënte diagnosticeerde. Omdat de neurologische uitval niet spontaan herstelde, onderging patiënte een laminectomie en spondylodese. Postoperatief verbeterden haar klachten. Na een ziekenhuisopname van 22 dagen ontsloegen wij patiënte naar een revalidatiekliniek.

Conclusie

Het centrale-ruggenmergsyndroom kan bij oudere patiënten met een pre-existente degeneratieve wervelkanaalstenose na een gering trauma ontstaan en ernstige invaliderende klachten geven. Tijdige opsporing en behandeling van patiënten met dit syndroom is essentieel om de kans op neurologisch en functioneel herstel te vergroten.

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing