Denk ook aan een neurologische oorzaak

Een uitstulping van de buik

Uitstulping op de buik
Surya S.A.Y. Biere
Karim el Aater
Eeke van der Velden
Roeland J.J. Tans
Dashti Faraj
Sara Biere-Rafi
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2024;168:D7852
Abstract

Beste collega’s,

In dit artikel gaan we het hebben over zwellingen van de buikwand. Een buikwandbreuk is niet altijd de oorzaak. Zo kan een thoracale hernia nuclei pulposi een soortgelijk beeld geven. Aan de hand van twee patiënten beschrijven wij de mogelijke oorzaken van een buikwandzwelling en de bijbehorende behandeling.

Samenvatting

In de huisartsenpraktijk en het ziekenhuis worden regelmatig patiënten gezien met een zwelling van de buikwand. Met een gedegen anamnese en lichamelijk onderzoek kan dikwijls de diagnose worden gesteld. Een buikwandhernia kenmerkt zich door een zwelling die kan worden teruggeduwd en een palpabele breukpoort. Dit kan het beste worden vastgesteld door de patiënt te laten staan tijdens het lichamelijk onderzoek en de Valsalva-test te laten uitvoeren. Wanneer er geen onderbreking van de buikwand kan worden gevoeld en er wel sprake is van hypesthesie, is er mogelijk sprake van een buikwandparese als gevolg van een thoracale paramediane hernia nuclei pulposi (HNP). Een symptomatische buikwandhernia wordt operatief behandeld, een HNP conservatief.

Auteursinformatie

Acibadem International Medical Center, Amsterdam. Afd. Chirurgie: dr. S.S.A.Y. Biere, chirurg; drs. K. el Aater, medisch student; drs. D. Faraj, chirurg. Afd. Radiologie: drs. E. van der Velden, radioloog. Afd. Neurologie: drs. R.J.J. Tans, neuroloog. Amsterdam: dr. S. Biere-Rafi, waarnemend huisarts.

Contact S.S.A.Y. Biere (surya.biere@acibademimc.com)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Surya S.A.Y. Biere ICMJE-formulier
Karim el Aater ICMJE-formulier
Eeke van der Velden ICMJE-formulier
Roeland J.J. Tans ICMJE-formulier
Dashti Faraj ICMJE-formulier
Sara Biere-Rafi ICMJE-formulier
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Huisartsgeneeskunde
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Wolter
Oosterhuis

Het fenomeen van buikwandparese zoals beschreven in het artikel van Biere et al (Ned Tijdschr Geneeskd. 2024; 168:D7852) kan ook voorkomen na thoracale chirurgie (laterale thoracotomie of VATS) en na thoraxtrauma met ribfracturen.  Hierbij kunnen een of meerdere intercostale zenuwbundels worden beschadigd die de ipsilaterale buikwandmusculatuur motorisch innerveren. 

J.W.A. Oosterhuis, chirurg
Literatuur

Timmermans, L., Klitsie, P.J., Maat, A.P.W.M. et al. Abdominal wall bulging after thoracic surgery, an underdiagnosed wound complication. Hernia 17, 89–94 (2013). https://doi.org/10.1007/s10029-012-0971-9