Laat je niet misleiden door de echo

Pijn in de lies: niet altijd door een liesbreuk

Een hand houdt een echoapparaat vast.
Charelity D. Gallant
Ine Burgmans
Willem L. Akkersdijk
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2022;166:D6009
Abstract

Dames en Heren,

Vandaag gaan we het hebben over pijn in de lies. In de differentiaaldiagnose van pijn in de lies staat vaak een liesbreuk. Als bij de patiënt echografisch een liesbreuk wordt gevonden, wil dat toch niet altijd zeggen dat die ook de pijn veroorzaakt. Dat laten we zien in deze klinische les.

Bij patiënten met klachten van de lies wordt vaak differentiaaldiagnostisch aan een liesbreuk gedacht. Om dit vermoeden te bevestigen wordt laagdrempelig echografisch onderzoek van de lies verricht. Wanneer een liesbreuk wordt gevonden, wordt de patiënt met de diagnose ‘liesbreuk’ verwezen naar de chirurg en verwacht de patiënt een operatie. Er ontstaat een lastige discussie als bij lichamelijk onderzoek de kenmerken van een liesbreuk ontbreken en de chirurg aan een andere oorzaak van de klachten denkt. Uit de ziektegeschiedenis van de onderstaande patiënten blijkt dat pijn in de lies soms ten onrechte wordt toegeschreven aan een liesbreuk. Aanvullend echografisch onderzoek kan een valkuil zijn.

Patiënt A, een 80-jarige vrouw met aanhoudende pijn in de linker lies, bezoekt de polikliniek Chirurgie. Zij heeft deze pijn sinds enkele maanden en zegt dat de pijn is ontstaan na zwaar tillen. De pijn belemmert haar in het dagelijks leven en is inmiddels ondraaglijk geworden. Zij…

Auteursinformatie

Ziekenhuis St. Jansdal, afd. Chirurgie, Harderwijk: C.D. Gallant, BSc, coassistent; drs W.L. Akkersdijk, chirurg. Diakonessenziekenhuis, afd. Chirurgie, Utrecht: dr. I. Burgmans, chirurg.

Contact drs W.L. Akkersdijk, chirurg (wl.akkersdijk@stjansdal.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Charelity D. Gallant ICMJE-formulier
Ine Burgmans ICMJE-formulier
Willem L. Akkersdijk ICMJE-formulier
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Huisartsgeneeskunde
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties