Een subcutane zwelling met een maligne presentatie, maar met een infectieuze oorzaak

Klinische praktijk
S.M. Hermans
W.E.M. Schouten
T.E. Faber
I.M. Hoepelman
G.I. Andriesse
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2004;148:1636-41
Abstract

Samenvatting

Drie patiënten, een 32-jarige vrouw, een jongen van 6,5 jaar en een man van 56 jaar, dienden zich aan met verschijnselen van een maligne gezwel: respectievelijk een drukpijnlijke vast-elastische zwelling onder de linker scapula, een deels vaste, deels weke zwelling aan de binnenzijde van het linker bovenbeen en een niet-fluctuerende zwelling ter hoogte van de 8e rib rechts, parasternaal. Nadere diagnostiek toonde een infectieuze oorzaak, respectievelijk Mycobacterium tuberculosis, Bartonella henselae en Salmonella typhi. Antimicrobiële therapie was succesvol. Subcutane zwellingen met primaire aanwijzingen voor een benigne of maligne gezwel, blijken soms niet op een neoplasma, maar op een infectie te berusten. De differentiële diagnose is zeer uitgebreid. De reisanamnese levert soms aanknopingspunten op. De casussen illustreren dat bij de diagnostiek van subcutane zwellingen naast histopathologisch onderzoek, microbiologische diagnostiek soms onmisbaar is.

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum, Postbus 85.500, 3508 GA Utrecht.

Afd. Interne Geneeskunde en Infectieziekten: mw.S.M.Hermans, co-assistent (thans: assistent-geneeskundige, afd. Interne Geneeskunde); mw.W.E.M.Schouten (thans: Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, Amsterdam) en hr.prof.dr.I.M.Hoepelman, internisten-infectiologen.

Afd. Medische Microbiologie: hr.dr.G.I.Andriesse, assistent-geneeskundige.

Wilhelmina Kinderziekenhuis, afd. Algemene Kindergeneeskunde en Infectieziekten: mw.T.E.Faber, kinderarts, fellow infectieziekten.

Contact hr.dr.G.I.Andriesse (g.i.andriesse@lab.azu.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties