Een niet-vermoede importziekte: meningo-encefalitis opgelopen in Spanje

Klinische praktijk
H.S. Thijssen
P.L.J.M. Leroy
L.G.F.M. van 't Hek
G.A.P.T. Hurkx
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2004;148:113-7
Abstract

Dames en Heren,

Reizen naar (sub)tropische gebieden kan leiden tot import van pathologische afwijkingen. Meestal gaat het om infectieziekten die onder specifieke geografische of klimatologische condities voorkomen en waarmee West-Europese artsen zelden vertrouwd zijn. De combinatie van een ongewoon ziektebeeld en een recente (sub)tropische reisbestemming doet evenwel vaak een geïmporteerde aandoening vermoeden.

In deze les laten wij u zien dat ook een vakantiebestemming als Zuid-Europa kan leiden tot uitzonderlijke, soms zeer ernstig verlopende ziektebeelden. Het stellen van de diagnose is dan soms geen sinecure.

Een 13-jarige jongen kreeg tijdens een kampeervakantie aan de Costa Dorada (Oost-Spanje) hoge koorts, hoofdpijn, moeheid en een exantheem. Een plaatselijk geconsulteerde arts nam bloed af en schreef het macrolide josamycine voor (in Nederland niet geregistreerd). Een afspraak voor herevaluatie twee dagen later werd gemaakt. Omdat patiënt het antibioticum uitbraakte en snel zieker werd, keerden zijn ouders vervroegd met hem naar Nederland terug. Zes dagen na…

Auteursinformatie

Atrium Medisch Centrum Heerlen, afd. Kindergeneeskunde, Heerlen.

Mw.H.S.Thijssen, assistent-geneeskundige.

Universitair Medisch Centrum St Radboud, afd. Pediatrische Intensive Care, Nijmegen.

Hr.P.L.J.M.Leroy (thans: Academisch Ziekenhuis, afd. Kindergeneeskunde, Postbus 5800, 6202 AZ Maastricht) en hr.L.G.F.M.van ’t Hek, kinderartsen-intensivisten.

Elkerliek Ziekenhuis, afd. Kindergeneeskunde, Helmond.

Hr.G.A.P.T.Hurkx, kinderarts.

Contact hr.P.L.J.M.Leroy (pler@paed.azm.nl)

Ook interessant

Reacties