Een kind met acute pijn rechts in de onderbuik

Denk ook aan diverticulitis
Klinische les
12-02-2021
Eva Cové, Maaike P. Smit, Jerome Raaijmakers, Guy H.E.J. Vijgen en Danny A. Kanhai

Dames en Heren,

Acute buikpijn op de kinderleeftijd is een veelvoorkomende reden voor een bezoek aan de Spoedeisende Hulp. De differentiaaldiagnose van acute buikpijn bij kinderen is uitgebreid. In deze klinische les beschrijven wij een 15-jarige patiënt met rechtszijdige diverticulitis, een zeldzame diagnose op de kinderleeftijd. Het klinisch beeld heeft veel overeenkomsten met dat van appendicitis, een diagnose die veel vaker voorkomt op de kinderleeftijd. Het is noodzakelijk om tussen deze 2 ziektebeelden te differentiëren, zodat de juiste diagnostiek en behandeling kunnen worden ingezet.

Patiënt, een 15-jarige jongen van Chinese afkomst met een blanco voorgeschiedenis, werd door de huisarts naar de Spoedeisende Hulp verwezen vanwege buikpijn die sinds 2 dagen aanwezig was. De huisarts vermoedde dat er sprake was van appendicitis. Patiënt woonde sinds 1,5 jaar samen met zijn familie in Nederland.

Patiënt had pijn rechts in de onderbuik. De pijn was continu aanwezig en werd in de loop van tijd erger. Patiënt had geen koorts, ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing