Een erfelijke hemostaseafwijking als oorzaak van menorragie

Klinische praktijk
F.W.G. Leebeek
F.K. Lotgering
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2002;146:545-8
Abstract

Dames en Heren,

Menorragie, overmatig bloedverlies gedurende de menstruatie, is een veelvoorkomende klacht, waarvoor de huisarts of gynaecoloog frequent wordt geconsulteerd. Er zijn diverse oorzaken van menorragie, waaronder afwijkingen aan de uterus (myomen), het gebruik van een intra-uterien spiraaltje, hormonale disfunctie, infectie en maligniteit. In ongeveer de helft van de gevallen is echter geen gynaecologische oorzaak te vinden.

In 1926 beschreef Erik von Willebrand de dramatische ziektegeschiedenis van een jong meisje, dat op 13-jarige leeftijd verbloedde tijdens haar vierde menstruatie.1 Waarschijnlijk leed zij aan de zeldzame, ernstige vorm van Von Willebrand-ziekte, type 3. Echter, ook geringere, vaker voorkomende afwijkingen in de bloedstolling kunnen, frequenter dan voorheen werd aangenomen, een oorzaak zijn van menorragie.

In deze klinische les bespreken wij aan de hand van twee ziektegeschiedenissen de rol van erfelijke stollingsafwijkingen als oorzaak van menorragie. Aansluitend gaan wij in op het te voeren beleid bij vrouwen met stollingsafwijkingen bij menorragie…

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis Rotterdam-Dijkzigt, Dr. Molewaterplein 40, 3015 GD Rotterdam.

Afd. Hematologie: dr.F.W.G.Leebeek, internist-hematoloog.

Afd. Verloskunde en Vrouwenziekten: dr.F.K.Lotgering, gynaecoloog.

Contact dr.F.W.G.Leebeek (leebeek@haed.azr.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties