Dwalingen in de methodologie. VIII. Pilotonderzoeken: zin en onzin

Klinische praktijk
A.J.H.M. Beurskens
H.C.W. de Vet
IJ. Kant
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1998;142:2142-5
Abstract

Samenvatting

- Voordat een groot onderzoek van start gaat, wordt er vaak een pilotonderzoek uitgevoerd. Het doel van de pilot is het verbeteren van de methodologische kwaliteit of het evalueren van de praktische haalbaarheid van het grote onderzoek.

- Daarnaast gebruikt men in de praktijk de resultaten van een pilotonderzoek ook om een indruk te krijgen van het effect van de te onderzoeken behandeling, maar daarvoor is een pilotonderzoek absoluut niet geschikt.

- In een klein onderzoek, zoals een pilot, wordt de schatting van het effect van een experimentele behandeling namelijk voor een groot deel bepaald door het toeval. Bij kleine onderzoeken is de kans op publicatiebias groot.

- Kleine onderzoeken van goede methodologische kwaliteit dienen gepubliceerd te worden, of ze nu positieve of negatieve, significante of niet-significante resultaten laten zien, want door samenvoeging in een latere cumulatieve meta-analyse kan voldoende onderscheidingsvermogen (‘power’) ontstaan om gefundeerde uitspraken over de te onderzoeken behandeling mogelijk te maken.

Auteursinformatie

Universiteit Maastricht, vakgroep Epidemiologie, Postbus 616, 6200 MD Maastricht.

Mw.dr.A.J.H.M.Beurskens, fysiotherapeut-epidemioloog; mw.dr.H.C.W. de Vet, epidemioloog; dr.IJ.Kant, arbeidshygiënist.

Contact mw.dr.A.J.H.M.Beurskens

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties