Duizeligheid en een oogontsteking: het Cogan-syndroom

Vier gekleurde blokken vormen samen een gezicht.
W.P.J. (Ron) van Oosterhout
Joep W.G. Stroomer
G.H.J. (Rik) Rösken
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2022;166:D6486
Abstract

Samenvatting

Achtergrond

Het syndroom van Cogan is een zeldzame, chronisch inflammatoire aandoening die voornamelijk voorkomt bij jongvolwassenen. Het ziektebeeld kenmerkt zicht door ontsteking aan het oog en binnenoorproblemen, zoals gehoorverlies en evenwichtsproblemen.

Casus

Een 63-jarige vrouw bij wie recentelijk een uveitis anterior was vastgesteld, kwam op de Spoedeisende Hulp vanwege vertigo, misselijkheid, braken, oorsuizen en hoofdpijn. Daags daarna ontstond ook een plotse doofheid (‘sudden deafness’). Bloedonderzoek toonde verhoogde ontstekingsparameters. Bij uitgebreid aanvullend onderzoek werden geen afwijkingen gezien. Uiteindelijk stelden we de diagnose ‘syndroom van Cogan’. Patiënte werd langdurig behandeld met prednison oraal en methotrexaat, waardoor het klinisch beeld verbeterde.

Conclusie

Bij het vermoeden van het Cogan-syndroom moet de patiënt worden gezien door een oogarts, neuroloog, KNO-arts en een internist-immunoloog of reumatoloog. Een multidisciplinaire aanpak is van belang voor een snelle diagnostiek en een adequate behandeling met immunosuppressiva. Tijdige herkenning bij eerste presentatie en bij nieuwe opvlammingen vergroot de kans op herstel van klachten.

Auteursinformatie

Zaans Medisch Centrum, Zaandam. Afd. Neurologie: dr. W.P.J. (Ron) van Oosterhout, neuroloog. Afd. KNO-Heelkunde: dr. J.W.G. Stroomer, KNO-arts. Afd. Allergologie: drs. G.H.J. Rösken, internist-allergoloog-immunoloog.

Contact W.P.J. van Oosterhout (oosterhout.r@zaansmc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
W.P.J. (Ron) van Oosterhout ICMJE-formulier
Joep W.G. Stroomer ICMJE-formulier
G.H.J. (Rik) Rösken ICMJE-formulier
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Huisartsgeneeskunde

Gerelateerde artikelen

Reacties